Meteoorologisch centrum:

salle_meteo
batiment_ete
577
In de Cevennen, op de grens van Gard en Lozère, ligt op 1567 m het Observatorium van de Mont Aigoual en Météo France.

In dit meteo station bevind zich een permanente tentoonstelling die ook voor kinderen zeer de moeite waard is. In de controlekamer, vol met beeldschermen, wordt uitgelegd hoe het weer wordt voorspeld, je ziet het actuele weer en hoe weersatellieten werken.
In de permanente tentoonstelling kun je verder vinden:
  • 800 foto's van de Cevennen in alle jaargetijden
  • Foto's van de aarde
  • Centrum voor buitenmetingen
De Mont Aigoual punt in wijde omgeving, op de grens van Gard en Lozère. Een Cévennes-reus met skipistes in de winter en een fantastisch wandelgebied in de hete zomer. Op 1567 meter hoogte is de temperatuur dan aangenaam, al kan de wind er flink huishouden. De naam is heel toepasselijk. Aygue is de locale naam voor water (Mont Aigoual, betekent dus berg van water) en de Fransen noemen deze 'watertoren' dus le château d'eau des Cévennes.
Mist, sneeuw, regen (gemiddeld 2 200 mm per jaar) ...Deze vele regen komt omdat het eerste obstakel dat de regenwolken tegenkomen vanaf hun weg van Middellandse Zee naar het noorden, de Aigoual is. Talloze stromen en stroompjes komen van de hellingen naar beneden. Veel watervallen aan de zeer steile zuidhelling (de Hérault) en wat kalmer langs de westhelling (Tarn en zijrivieren). Niet alleen een berg van water ook een berg van wind, er zijn hier snelheden tot wel 250 km/uur gemeten!
Bij helder weer zou je uitzicht over wel een kwart van Frankrijk hebben tot de Mont Blank aan toe.

Gratis toegang, hartelijke ontvangst. 1 juli-30 september, 10-19 uur. Buiten het seizoen voor groepen en op afspraak.

link: Meteo France