• A description about the image goes here
  • A description about the image goes here
  • A description about the image goes here
  • A description about the image goes here

Pont du Gard:

De Pont du Gard kun je 4 km ten westen van Remoulins vinden.
De Pont du Gard is zeker een langer bezoek waard, je kunt er het beste een dag tripje maken door "La Grande Expo" te bezoeken (museum, film en animatie over het ontwerp en de bouw van het aquaduct en de brug).
5-12 jarigen kunnen hier lerend spelen in het "L'espace Ludo". Er zijn meerdere thema's dus voor een ieder is er zeker wat te vinden.
Bekijken van een film "Le vaisseau du Gardon" welke een mix is tussen documentaire en fictie over de bouw (ook voor kinderen geschikt doordat in deze documentaire twee personen een "rol" spelen.
Openlucht impressie "Mémoires de Garrigues" over de historie van het middellandse zee landschappen. Via de wandelroutes zul je geschiedenis ontdekken van o.a het graan, de wijn, olijfbomen, de eikenbossen, truffel jagers .....
Natuurlijk kun je altijd even rusten aan de oevers van de Gardon en pootjebaden of zwemmen.

Een aanrader is om op een warme dag pas aan het eind van de dag (na 7 geen parkeergeld) neer te strijken met een picknickmand. Nog even lekker zwemmen, een dam bouwen en dan na het eten nog getrakteerd worden op een lichtshow. Elke avond wordt, door middel van schijnwerpers, de brug in steeds wisselende kleuren gezet. Het laat zich het best omschrijven door een vuurwerk van licht met de brug als decor.

De overtreffende trap van dit kleurenspel vind elk jaar op 4 dagen in juni plaats wanneer de Pont du Gard het decor is van een theater waarbij de gehele brug "gebruikt" wordt en waar de artiesten voorzien van verlichte kleding d.m.v. touwen en katrollen voor een spektakel zorgen waarbij de brug steeds een wisselend decor is. Deze (betaalde) avond wordt afgesloten door een vuurwerkshow waar menig 14 Juli feest nog wat van kan leren.

Geschiedenis: Omdat de Nemausus-bron van Nîmes niet toereikend was om de hele stad van water te voorzien, bouwden de Romeinen rond het jaar 20 v.Chr. een 50 km lange waterleiding. Waarschijnlijk werd de waterleiding in opdracht van Agrippa, de schoonzoon van Augustus, aangelegd. De waterleiding liep van de Eurebron nabij Uzès in de Cévennes via een kolossaal aquaduct door zeer steile bergrotsen over het Garddal. De brugconstructie is een van de beroemdste voorbeelden van de Romeinse technische bouwkunst. Toch was het aquaduct niet het enige technische meesterstukje van de waterleiding. Op bepaalde plaatsen liep de leiding door 400 m lange tunnels en over zes brugconstructies. Het hoogteverschil tussen het begin- en eindpunt van de leiding bedraagt slechts 17 m, zodat er sprake is van een zorgvuldig genivelleerd verval tussen de 17 cm en 56 cm per km. Tot de Pont du Gard is het verval groter, zodat het aquaduct niet nog langer en hoger gebouwd hoefde worden. De constructie heeft de tand destijds doorstaan, doordat de leiding lang in gebruik bleef ondanks de kalkafzetting in de watergeul en een gebrekkig onderhoud. Pas in de 9e eeuw stroomde hier geen water meer. Vanaf de Middeleeuwen werd een straat boven de onderste rij bogen aangelegd. Voor de doorgang werden de pijlers van de tweede rij bogen opengemaakt. In de eerste helft van de 19e eeuw werd de waterleiding uitvoerig gerestaureerd en heel nauwkeurig opgemeten. Afmetingen Deze zijn enorm met een hoogte van bijna 49 m en een lengte van 275 m loopt de leiding over de Gard. Daarvoor moesten drie rijen bogen op elkaar gebouwd worden. De bovenste rij bestond uit talloze kleine bogen. De breedte van de op elkaar geplaatste bruggen loopt terug van 6,36 m naar 3,06 m voor de bovenste rij waarin de waterleiding loopt. De grootste spanwijdte bevindt zich bij de onderste boog direct boven de loop van de rivier en bedraagt 24,5 m. Geen enkel middeleeuws gewelf overspant een dergelijke breedte! De onderste bogen zijn gemaakt van reusachtige blokken steen, die zonder specie alleen door het eigen gewicht blijven staan. In de tweede zone zijn de blokken steen kleiner, maar ze worden na elke vier lagen weer door reusachtige rechthoekige blokken gestabiliseerd. Opmerkelijk zijn de vooruitstekende stukken aan het begin van de bogen. hierop werden de steigers voor het optrekken van de welfconstructies geplaatst. Later werden de kraagstenen opnieuw bij de reparatiewerkzaamheden gebruikt. De watergeul was vroeger 1,2 m breed en bijna 2 m hoog; kalkafzetting heeft de diameter echter aanzienlijk verkleind. Nîmes ontving langs deze waterleiding elke dag zo'n 20.000 M3 water.