Hugenoten museum
> Wat is er te doen in de Gard >Musea> Hugenoten museum 

Hugenoten geschiedenis in Musee du Desert

Het geboortehuis van Camisarden (hugenoten) leider Rolland te Le Mas Soubeyran (8km noordelijk van Anduse) is omgebouwd tot museum "Musee du Desert". Le Mas Soubeyran is een paradijs voor protestanten en bevat heel wat informatie voor wie van geschiedenis houdt. Elke eerste zondag van september komt hier een grote menigte samen voor de Assemblee du Desert. Het wordt ook wel "Maison de Roland" genoemd en ziet er nog net zo uit als in de 17de en 18de eeuw. Opvallend is het "jeu de l'oie" (Ganzenbordspel), dat de beginselen van het katholicisme moest bijbrengen aan de protestantse meisjes die in kloosters werden vastgehouden. Diverse documenten, verklaringen, arresten, verordeningen, oude kaarten en schilderijen geven een indruk van de periode voor de vervolgingen, de opstand van de camisards, de goedkeuring van het protestantisme door Anytoine Court en de overwinning van de tolerantie gedachte (de Cales-affaire). De salles des Bibles bevat een groot aantal bijbels (16de-20ste eeuw), psalmboeken en schilderijen van Jeanne Lombard.

Dit Museum laat het veelbewogen leven van de Hugenoten van de 12de tot de 18de eeuw herbeleven in 15 zalen middels een belangrijke verzameling van documenten, schilderijen en authentieke voorwerpen. De nadruk ligt vooral op de periode van de 'Désert', van de herroeping van het Edict van Nantes (1685) tot het Edit de Tolérance (1787) en over de vindingrijkheid van de Protestanten om hun geloof te blijven beleven ondanks de repressie door de koningen.

Geopend van begin maart tot en met eind novmber van 9:30 tot 18:00 (buiten zomer seizoen is het tussen 12:00 en 14:00 gesloten).

Link: Musee du Desert