Geschiedenis van de Hugenoten:

Het geboortehuis van Camisarden leider Rolland te Le Mas Soubeyran is omgebouwd tot museum "Musee du Desert". Dit gehucht ligt op een klein plateau hoog boven de Gardon en maakt onderdeel uit van de plaats Mialet (10km noordelijk van Anduse).
Le Mas Soubeyran is een paradijs voor protestanten en bevat heel wat informatie voor wie van geschiedenis houdt. Elke eerste zondag van september komt hier een grote menigte samen voor de Assemblee du Desert. Het wordt ook wel "Maison de Roland" genoemd en ziet er nog net zo uit als in de 17de en 18de eeuw. Opvallend is het "jeu de l'oie" (Ganzenbordspel), dat de beginselen van het katholicisme moest bijbrengen aan de protestantse meisjes die in kloosters werden vastgehouden.
Een zaal behandeld de "assemblee du Desert", de geheime godsdienstoefeningen van de hugenoten in afgelegen bergkloven.
Diverse documenten, verklaringen, arresten, verordeningen, oude kaarten en schilderijen geven een indruk van de periode voor de vervolgingen, de opstand van de camisards, de goedkeuring van het protestantisme door Anytoine Court en de overwinning van de tolerantie gedachte (de Cales-affaire).
De salles des Bibles bevat een groot aantal bijbels (16de-20ste eeuw), psalmboeken en schilderijen van Jeanne Lombard.

Dit Museum laat het veelbewogen leven van de Hugenotenverleden van de 12de  tot de 18de eeuw herbeleven middels een belangrijke verzameling van documenten, schilderijen en authentieke voorwerpen wordt de periode van de opheffing van het Edict van Nantes tot aan het Edict van verdraagzaamheid in verschillende thema's neergezet. Via 15 zalen en meer dan 4000 voorwerpen wordt het leven van de Protestanten in de Cevennen opgeroepen. De nadruk ligt vooral op de periode van de 'Désert', van de herroeping van het Edict van Nantes (1685) tot het Edit de Tolérance (1787) en over de vindingrijkheid van de Protestanten om hun geloof te blijven beleven ondanks de repressie door de koningen.

Geopend van 1/3 tot en met 30/11 van 9:30 tot 18:00 (buiten zomer seizoen is het  tussen 12:00 en 14:00 gesloten). 

Link naar de site van dit museum:  Musée du Désert