Bijzonderheden van Anduze

Anduze:

Ajax Loader Gif

Anduze wordt ook wel de toegangspoort van de Cevennen genoemd vanwege zijn ligging aan een sluis langs de Gardon. De machtige Heerlijkheid, die in 1266 bij de Franse kroon gevoegd werd, maakte een snelle bloei door dankzij de zijdecultuur. In 1296 wordt hier melding gemaakt van de eerste zijdespinnerijen van Frankrijk. Tijdens de hoogtijdagen waren er wel 20 (zie museum). De vele handelscontacten brachten de ideeën van de Hervorming waarvan Anduze in 1570 het leengoed werd. Van de vestingmuren, die in 1624 verwoest werden, is alleen de Tour de I'Horloge overgebleven, maar je kunt nog steeds de wind van vrijheid inademen al wandelend door de gezellige straatjes.
In de maanden Juli tot en met Augustus is er elke dinsdag een avond markt die, als je in de Gard je vakantie doorbrengt, een must is om een keer meegemaakt te hebben (zie ook de gegevens onder markten)
Met de vele attracties en de Gardon bij de hand om af te koelen is een dagje uit naar Anduze een aanrader!
Anduze
Anduze
Anduze
Zie ook de extra informatie en foto's onder Bambouseraie

De Bambouseraie is een park of eigenlijk een aaneenschakeling van kleine parken elk met eigen thema. De voornaamste gebruikte bomen en struiken behoren tot de bamboe achtige en worden aangevuld met prachtige bloemen tropische planten.

De Bambouseraie is in 1955 door de amateur botanist Eugène Mazel (1828-1890) gedisigned. Hij had een fortuin verdient in de specerijen handel en heeft dat werkelijk tot op zijn laatste cent in 1890 gespendeerd in het uitbreiden en verfraaien van zijn droom.
Het klimaat en benodigde grondsoort was aanwezig op deze plaats in de Grad, het derde noodzakelijke ingrediënt: "water" moest worden opgevoerd vanuit de Gardonne. Hij heeft een fabelachtige hoeveelheid planten (bamboe achtigen) samengebracht. De kosten die dit met zich meebracht met name voor de watervoorziening heeft hem doen failliet gaan.

Deze plantage is een bezoek van ten minste 2 uur meer dan waard en goed te combineren tot een dag tripje samen met de trein door de Cévennes.

Link naar de Bamboe plantage bambouseraie
Onderstaand een goede impressie via youtube:
tvc_000233
Met dit originele stoomtreintje wat vertrekt uit Anduze kun je op een relaxte manier een indruk van de Cévennes opdoen.
De afstand die de stoomtrein aflegt is 13 km. De trein neemt je mee, over viaducten en door tunnels, om de vallei van Gardons en zijn uitzonderlijk mooie uitzichten te ontdekken. Je beschikt over twee uur, tussen twee treinen, om "la Bambouseraie van Prafrance" (bamboe plantage) te bezoeken. Zie ook de paragraaf over deze plantage.
Er zijn in elk seizoen speciale tripjes zoals nachts of verkleed etc. Kijk even op de website voor de exacte data
Link naar de site Train a vapeur
Een van de vele youtube opnames over de attractie:

Ajax Loader Gif

Het geboortehuis van Camisarden leider Rolland te Le Mas Soubeyran is omgebouwd tot museum "Musee du Desert". Dit gehucht ligt op een klein plateau hoog boven de Gardon en maakt onderdeel uit van de plaats Mialet (10km noordelijk van Anduse).
Le Mas Soubeyran is een paradijs voor protestanten en bevat heel wat informatie voor wie van geschiedenis houdt. Elke eerste zondag van september komt hier een grote menigte samen voor de Assemblee du Desert. Het wordt ook wel "Maison de Roland" genoemd en ziet er nog net zo uit als in de 17de en 18de eeuw. Opvallend is het "jeu de l'oie" (Ganzenbordspel), dat de beginselen van het katholicisme moest bijbrengen aan de protestantse meisjes die in kloosters werden vastgehouden.
Een zaal behandeld de "assemblee du Desert", de geheime godsdienstoefeningen van de hugenoten in afgelegen bergkloven.
Diverse documenten, verklaringen, arresten, verordeningen, oude kaarten en schilderijen geven een indruk van de periode voor de vervolgingen, de opstand van de camisards, de goedkeuring van het protestantisme door Anytoine Court en de overwinning van de tolerantie gedachte (de Cales-affaire).
De salles des Bibles bevat een groot aantal bijbels (16de-20ste eeuw), psalmboeken en schilderijen van Jeanne Lombard.

Dit Museum laat het veelbewogen leven van de Hugenotenverleden van de 12de  tot de 18de eeuw herbeleven middels een belangrijke verzameling van documenten, schilderijen en authentieke voorwerpen wordt de periode van de opheffing van het Edict van Nantes tot aan het Edict van verdraagzaamheid in verschillende thema's neergezet. Via 15 zalen en meer dan 4000 voorwerpen wordt het leven van de Protestanten in de Cevennen opgeroepen. De nadruk ligt vooral op de periode van de 'Désert', van de herroeping van het Edict van Nantes (1685) tot het Edit de Tolérance (1787) en over de vindingrijkheid van de Protestanten om hun geloof te blijven beleven ondanks de repressie door de koningen.

Geopend van 1/3 tot en met 30/11 van 9:30 tot 18:00 (buiten zomer seizoen is het  tussen 12:00 en 14:00 gesloten). 

Link naar de site van dit museum:  Musée du Désert
Saint Jan Du Gard op ongeveer 20Km van Anduze,
Dit Hugenotenbastion was ook bekend door de zijde-industrie. Hiervan getuigt de zijdespinnerij 'Maison Rouge', die in 1965 als laatste in Frankrijk zijn deuren sloot.
depgardcevmuseum
De herinnering aan de zijde-industrie wordt bewaard in het fantastische Musée des Vallées Cévenoles (links afb.) dat met een oppervlak van 600 m2 een beeld geeft van de volkskunst en tradities. De stad, die verder nog een prachtig tropisch aquarium herbergt, is het vertrekpunt voor een wandel ge­bied van meer dan 150 km paden. Elk jaar op Hemelvaartsdag en AlIer heiligen trekt een festival wandelliefhebbers in de voetsporen van hun glorieuze voorganger, Robert-Louis Stevenson, die hier in 1878 zijn beroemde reis met een ezel beëindigde.
Link: Musée des Vallées Cévenoles
Stacks Image 338
Stacks Image 339
In Générargues (8km ten noorden van Anduze) kun je het Santon museum vinden. Santons zijn aardewerken poppetjes. Hun naam is afgeleid van santoun het Provençaals voor petit saint. Santon zijn met name ontstaan toen na de Franse revolutie in de kerken kerststalletjes van levende personen verboden werden. In dit museum vind je naast deze ook een 200 beeldjes uit de provincie. Het museum is in het hoogseizoen dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00 (tussen 12:00 en 15:00 gesloten) de rest van het jaar in de middag op woensdag, zaterdag en zondag.

Je kunt de locatie van dit museum vinden onder "Musée du Santon" op deze Google map kaart

link naar de website van het museum: musee de santon
Stacks Image 340
Stacks Image 341