• Anduze is een touristische plaats aan de voet van de Sevennen

Anduze:

  Algemeen
  Anduze wordt ook wel de toegangspoort van de Cevennen genoemd vanwege zijn ligging aan een sluis langs de Gardon. De machtige Heerlijkheid, die in 1266 bij de Franse kroon gevoegd werd, maakte een snelle bloei door dankzij de zijdecultuur. In 1296 wordt hier melding gemaakt van de eerste zijdespinnerijen van Frankrijk. Tijdens de hoogtijdagen waren er wel 20 (zie museum). De vele handelscontacten brachten de ideeën van de Hervorming waarvan Anduze in 1570 het leengoed werd. Van de vestingmuren, die in 1624 verwoest werden, is alleen de Tour de I'Horloge overgebleven, maar je kunt nog steeds de wind van vrijheid inademen al wandelend door de gezellige straatjes.
  In de maanden Juli tot en met Augustus is er elke dinsdag een avond markt die, als je in de Gard je vakantie doorbrengt, een must is om een keer meegemaakt te hebben (zie ook de gegevens onder markten)
  Met de vele attracties en de Gardon bij de hand om af te koelen is een dagje uit naar Anduze een aanrader!
  Anduze
  Anduze
  Anduze
  Attracties
   Bambouseraie
   De Bambouseraie is een park of eigenlijk een aaneenschakeling van kleine parken elk met eigen thema. De voornaamste gebruikte bomen en struiken behoren tot de bamboe achtige en worden aangevuld met prachtige bloemen en tropische planten.

   De Bambouseraie is in 1955 door de amateur botanist Eugène Mazel (1828-1890) ge-disigned. Hij had een fortuin verdient in de specerijen handel en heeft dat werkelijk tot op zijn laatste cent in 1890 gespendeerd in het uitbreiden en verfraaien van zijn droom.
   Het klimaat en benodigde grondsoort was aanwezig op deze plaats in de Gard, het derde noodzakelijke ingrediënt: "water" moest worden opgevoerd vanuit de Gardonne. Hij heeft een fabelachtige hoeveelheid planten (bamboe achtigen) samengebracht. De kosten die dit met zich meebracht met name voor de watervoorziening heeft hem doen failliet gaan.

   Deze plantage is een bezoek van ten minste 2 uur meer dan waard en goed te combineren tot een dag tripje samen met de trein door de Cévennes.

   Link naar de Bamboe plantage bambouseraie

   Onderstaand een goede impressie via youtube:
   Stoomtrein
   Stoomtrein dsoor de Sevennen
   Met dit originele stoomtreintje wat vertrekt uit Anduze kun je op een relaxte manier een indruk van de Cévennes opdoen.
   De afstand die de stoomtrein aflegt is 13 km. De trein neemt je mee, over viaducten en door tunnels, om de vallei van Gardons en zijn uitzonderlijk mooie uitzichten te ontdekken. Je beschikt over twee uur, tussen twee treinen, om "la Bambouseraie van Prafrance" (bamboe plantage) te bezoeken. Zie ook de paragraaf over deze plantage.
   Er zijn in elk seizoen speciale tripjes zoals nachts of verkleed etc. Kijk even op de website voor de exacte data
   Link naar de site Train a vapeur
   Een van de vele youtube opnames die een goed beeld van deze attractie geeft:
   Poppen Museum
   Stacks Image 2
   Stacks Image 6
   In Générargues (8km ten noorden van Anduze) kun je het Santon museum vinden. Santons zijn aardewerken poppetjes. Hun naam is afgeleid van santoun het Provençaals voor petit saint. Santon zijn met name ontstaan toen na de Franse revolutie in de kerken kerststalletjes van levende personen verboden werden. In dit museum vind je naast deze ook een 200 beeldjes uit de provincie. Het museum is in het hoogseizoen dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00 (tussen 12:00 en 15:00 gesloten) de rest van het jaar in de middag op woensdag, zaterdag en zondag.

   Je kunt de locatie van dit museum vinden onder "Musée du Santon" op deze Google map kaart

   link naar de website van het museum: musee de santon
   Stacks Image 12
   Stacks Image 15
  Restaurants
  Markten
  Donderdag: In de ochtend een algemene markt.
  Zondag: Vlooienmarkt
  Dinsdag: Avondmarkt in Juli en Augustus. Dit is echt een hele gezellige maar drukke markt om een souveniertje te zoeken.