De mooie Musea van de Gard
> Wat is er te doen in de Gard > Musea 
In Sauve
Hooivork Museum

Conservatoire de la Fourche

Dankzij de Franse lotusboom en een vakmanschap daterend uit de twaalfde eeuw, hebben de inwoners van Sauve een slimme methode ontwikkeld om hooivorken te maken. Een fraai object dat geheel met de hand wordt gemaakt uit één tak van de lotusboom. De hooivork van Sauve is licht, sterk, wormvrij, gemakkelijk te hanteren en voorkomt de verwonding van dieren. Sauve leverde deze hooivorken al aan de koninklijke stalmeesters en later aan de keizerlijke en republikeinse stallen. Zij werden tot in Algerije geëxporteerd voor het werk in de landbouw. Tegenwoordig worden ze verkocht aan particulieren en professionals voor de landbouw en de veeteelt. Het is echter ook een fraai object als versiering of voor een historische reconstructie. Het Conservatoire in Sauve is een museumwerkplaats gewijd aan de geschiedenis van de hooivork van Sauve, vanaf de groei van de boom tot aan het verhitten van de vork.
Link: Conservatoire de la Fourche

6km ten westen van Beaucaire
Ambachten ten tijde van de Romeinen

Mas des Tourelles

Deze oude Gallo-Romeinse villa met werkplaatsen en ovens van pottenbakkers die waarschijnlijk van het Augustijner tijdperk dateren, ligt vlakbij Beaucaire.

Tussen de eerste en tweede eeuw, op een oppervlakte van 135 hectare, werden voornamelijk druivenranken en waarschijnlijk ook olijfbomen gecultiveerd. De wijnproductie was dusdanig dat de villa, in haar rustica vertrek, verschillende ovens had om amfora’s te bakken. Dankzij de beroemde Gallische amfora type ‘Gauloise IV’, goed gekend onder de Gallo-Romeinse pottenbakkers van Narbonne, wordt het mogelijk om de wijnproductie van het Languedoc-Roussillon gebied naar de vier hoeken van het Romeinse Rijk te exporteren. In het buitenhuis Mas des Tourelles kan men de oude Romeinse beschaving ‘aanraken’: de reconstructie van een ‘cella vinaria’ (kelder met pers, dolia en amfora’s) in ware grootte en in werking als ook de reconstructie van de wijngaard geven waardevolle aanwijzingen over de Gallo-Romeinse wijnbouw van destijds. Het eethuis en zijn amfora’s evenals de Gallo-Romeinse wijngaard kunnen worden bezocht en de Romeinse wijnen zijn er te proeven. Jaarlijks worden er in september Romeinse wijnoogsten georganiseerd.

Mas des Tourelles is het hele jaar door geopend, echter de openingstijden verschillen per seizoen. – April, mei, juni en 31 oktober: elke dag 10 tot 12 uur en 2 tot 6 uur (gesloten op zaterdagochtend en zondagochtend) – Juli en augustus: 10 tot 12 uur en van 2 tot 7 uur (gesloten op zondag ochtend). – Oktober: 2 tot 6 uur.

Link: Mas des Tourelles

8km ten noorden van Anduze
Geschiedenis van de Hugenoten

Hugenoten geschiedenis in Musee du Desert

Het geboortehuis van Camisarden (hugenoten) leider Rolland te Le Mas Soubeyran (8km noordelijk van Anduse) is omgebouwd tot museum "Musee du Desert". Le Mas Soubeyran is een paradijs voor protestanten en bevat heel wat informatie voor wie van geschiedenis houdt. Elke eerste zondag van september komt hier een grote menigte samen voor de Assemblee du Desert. Het wordt ook wel "Maison de Roland" genoemd en ziet er nog net zo uit als in de 17de en 18de eeuw. Opvallend is het "jeu de l'oie" (Ganzenbordspel), dat de beginselen van het katholicisme moest bijbrengen aan de protestantse meisjes die in kloosters werden vastgehouden. Diverse documenten, verklaringen, arresten, verordeningen, oude kaarten en schilderijen geven een indruk van de periode voor de vervolgingen, de opstand van de camisards, de goedkeuring van het protestantisme door Anytoine Court en de overwinning van de tolerantie gedachte (de Cales-affaire). De salles des Bibles bevat een groot aantal bijbels (16de-20ste eeuw), psalmboeken en schilderijen van Jeanne Lombard.

Dit Museum laat het veelbewogen leven van de Hugenoten van de 12de tot de 18de eeuw herbeleven in 15 zalen middels een belangrijke verzameling van documenten, schilderijen en authentieke voorwerpen. De nadruk ligt vooral op de periode van de 'Désert', van de herroeping van het Edict van Nantes (1685) tot het Edit de Tolérance (1787) en over de vindingrijkheid van de Protestanten om hun geloof te blijven beleven ondanks de repressie door de koningen.

Geopend van begin maart tot en met eind novmber van 9:30 tot 18:00 (buiten zomer seizoen is het tussen 12:00 en 14:00 gesloten).

Link: Musee du Desert

Anduze
Muziekinstrumenten museum

Muziek museum

Het Muziek museum in Anduze toont meer dan 1000 muziekinstrumenten die vanuit de hele werd hier zijn samengebracht. Muziekinstrumenten uit de oudheid tot de moderne elektronische, je zou het een rondreis door de muzikale reis door de wereld kunnen noemen. Ook zijn er educatieve workshops en een reizende tentoonstelling die van 80 to 300 extra instrumenten kan bevatten. Het museum is geopend vanaf de laatste zondag in Februari

Link: Muziek-museum.thm

16km van Anduze
Zijdespinnerij museum

Musée des Vallées Cévenoles

Je kunt dit mueum, wat ook vaak "Maison Rouge" genoemd wordt vinden in Saint Jan Du Gard dat ongeveer 16Km ten noord-westen van Anduze ligt. Maison Rouge heette de zijdespinnerij toen tijdens de hugenoten periode dit gebied vooral bekend was door de zijde-industrie. Deze zijdespinnerij 'Maison Rouge', sloot als laatse in Frankrijk zijn deuren in 1965. De herinnering aan de zijde-industrie wordt bewaard in het fantastische Musée des Vallées Cévenoles dat met een oppervlak van 600 m2 een beeld geeft van deze volkskunst en tradities van die tijd.

Link: Musée des Vallées Cévenoles.thm

in Alès
Kolenmijn museum

Muzeum: Kolenmijn

De Mijnen museum van Alès ligt in de heuvel van Montaud, waar vanaf 1230 de Benedictijner monniken al steenkool wonnen. Dit museum wordt gerestaureerd en naar verwachting in juli 2020 weer geopend. Voor het bezoek moet je ten minste een 1,5 uur uittrekken om zowel de film en het bezoek aan de mijn te kunnen doen. (de temperatuur in de mijn is rond de 15 graden dus denk aan passende kleding in de zomer) De mijngangen en de plaatsen waar steenkool werd gewonnen geven duidelijk de verschillende oplossingen weer die men in de diverse perioden heeft gebruikt voor de vier grote problemen die zich in alle tijden opdrongen bij het ondergrondse mijnwerk: het stutten, de winning, het transport en de veiligheid. link: mine temoin youtube film (frans) die een globale indruk geeft wat je er kan vinden.

Link: Mine Termoin
5km van Uzès
Speelgoed en treinen museum

Musée 1900

Een doolhof van 1200m², waar je zaal na zaal en thema na thema, een geweldige reis door de tijd maakt (vervoersmiddelen en Speelgoed treinen!). Geopend van 1/3 tot 31/10 elke dag van 10:00-12:00 en van 14:00-19:00.
Het is te vinden in Arpaillarges op de weg van Uzès naar Moussac (5 km van Uzès)

link: Musée 1900"

5km van Uzès
Snoep museum en fabriek

Musée du Bonbon

Dit snoep museum (gesponserd door Haribo) verteld de geschiedenis van het snoep. Niet alleen kijken maar ook doen zoals ook het raden/ruiken van geuren of het maken van je eigen snoep. Geschikt voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

Je kunt het vinden in de plaats "Pont des Charettes" 5km vanuit Uzès in de richting van Remoulins.
Geopend van 1/7 tot 30/9 tussen 10:00 en 19:00.
Link: Muse de Bonbon