Plaats aan de kust: Aigues Mortes
> Steden in de Gard > Aigues Mortes 

Aigues Mortes

Aigues-Mortes, Haven van het Franse koninkrijk en behoort tot de best bewaard gebleven middeleeuwse steden van Frankrijk. Aigues-Mortes ('Dood Water') ligt midden in de zoutmoerassen van het natuurgebied Petite Camargue, 5 kilometer van Le Grau-du-Roi. De rede van de Eaux-Mortes, die op 6 km van zee ligt, wordt in de 12e eeuw aangedaan door koopvaardijschepen die opvaren tot Saint-Gil1es. Lodewijk de Heilige gelast de bouw van een diepzeehaven dichter bij de kust. De stad werd door hem gesticht en van muren en torens voorzien, die zijn zoon Philip de Stoute uitbreidde.

Wandelen over de imposante vestings muren

Nog steeds ziet de stad er met zijn hoge muren middeleeuws uit en is sinds 1300 nauwelijks veranderd. De privileges die de koning verleent spoort de bevolking aan zich op deze onvruchtbare grond te vestigen.

Het is in 1248 dat Lodewijk de Heilige zich in Aigues-Mortes met 40.000 kruisvaarders voor de eerste keer gereedmaakt voor de tocht naar de Levant. Het is de zevende kruistocht van een Franse koning. In 1270 gaat Lodewijk de Heilige opnieuw scheep naar het Nieuwe Land, dit keer met zijn drie zonen, een leger van 60.000 man en een vloot van 1.800 schepen! Op 25 augustus 1270 sterft hij in Tunis aan de pest.

De huidige haven aan de voet van de vestingmuur stamt uit de 19de eeuw. De stad dient regelmatig als decor voor middeleeuwse films.

De vestingstad gezien vanaf de Middellandse Zee
De voetgangersstraten, de mooie kapellen en de talrijke evenementen en activiteiten maken Aigues-Mortes tot een bijzonder aangename pleisterplaats aan het Canal du Rhône à Sète. Via een trap van 190 treden komt u op het terras van de Tour de Constance; vanaf hier heeft u een erg mooi uitzicht over de streek.

Vanaf 1241 kent de haven en de 'nieuwe stad' een grote bloei, dankzij de belasting van een zilverling per pond. Met het geld wordt de ommuring betaald die in 1300 tijdens de regering van Filips de Stoute voltooid wordt. De stad is welvarend, maar heeft te lijden van de inlijving van Marseille bij het koninkrijk in 1481 en zelfs het graven van de vaargeul naar Grau du Roi kon het verval van de zoutstad niet voorkomen.

Tour Carbonnière, de imposante toren is tegelijkertijd met de vestingmuren van Aigues-Mortes gebouwd, vormt aan het eind van de 13e eeuw de enige toegangsroute over land. Dit geklasseerde historische monument. Later omgebouwd tot tolpost. biedt een bevoorrecht uitzichtpunt om de fauna en flora van de Camargue te bekijken.