Sauve
> Steden in de Gard > Sauve 

Sauve

Sommigen beweren dat de stad haar naam ontleent aan de salie (sauge) die een aantal inwoners van de pest zou hebben gered. Realiteit of legende, wij zijn graag bereid te geloven dat deze geschiedenis deze geur met die aparte frisheid en energie, die vandaag nog tussen haar stadsmuren hangt, in de vooraanstaande stad aan de rand van de Cevennen, heeft achtergelaten. Ook al lijkt de hoofdstad van de Salavès, met zijn 11de eeuwse Pont Vieux, zijn versterkte poorten, overblijfselen van stadsmuren en hoge torens, wel een middeleeuws museum, toch worden hier het hele jaar door tal van activiteiten ontwikkeld die vooral veel jongeren en kunstenaars trekken.

De gemeente Sauve, dat ooit 10.000 inwoners had, beheerste een gebied dat zich tot voorbij Montpellier uitstrekte en bezat rond de 12de eeuw ook het privilege geld te mogen slaan. Uit de bloeitijd heeft Sauve nog steeds een zekere grandeur overgehouden door de vele overgebleven herenhuizen en fraaie burgerwoningen.

Naast andere bezienswaardigheden, zoals het interessante Conservatoire de la Fourche (zie Museum) en Bois de Micocoulier behoren de "la mer de rochers" (zie Wandelen) ook tot de attractie van deze stad. Belangrijke feesten zijn er eind Mei begin Juni “Fete de Fourche et de la Cerise” en op hemelvaartdag is het het domein van de schilders.

Attractie type: Binnen & Kijken (0km)
Hooivork musem

Conservatoire de la Fourche

Dankzij de Franse lotusboom en een vakmanschap daterend uit de twaalfde eeuw, hebben de inwoners van Sauve een slimme methode ontwikkeld om hooivorken te maken. Een fraai object dat geheel met de hand wordt gemaakt uit één tak van de lotusboom. De hooivork van Sauve is licht, sterk, wormvrij, gemakkelijk te hanteren en voorkomt de verwonding van dieren. Sauve leverde deze hooivorken al aan de koninklijke stalmeesters en later aan de keizerlijke en republikeinse stallen. Zij werden tot in Algerije geëxporteerd voor het werk in de landbouw. Tegenwoordig worden ze verkocht aan particulieren en professionals voor de landbouw en de veeteelt. Het is echter ook een fraai object als versiering of voor een historische reconstructie. Het Conservatoire in Sauve is een museumwerkplaats gewijd aan de geschiedenis van de hooivork van Sauve, vanaf de groei van de boom tot aan het verhitten van de vork.
Link: Conservatoire de la Fourche

Attractie type: Buiten & Doen
Prachtige wandeling vanuit het dorp

La Mer des Rochers

Deze wandeling van 5,5km door de "zee van rotsen" duurt ongeveer 1,5 uur vertrekt vanuit het dorp Sauve. Deze wandeling is prima aangewezen en goed te doen mits je stevige wandelschoenen gebruikt op een droge dag uitkiest. Loop de route linksom, de route heen is zwaarder dan de terugtocht.
Niet alleen het eindpunt is rotsig, gedurende de gehele tocht loop je over de rotsen die bij vocht spekglad worden. De paden lopen door de oorspronkelijke garigue (eiken kreupelhout) begroeiing met veelal mooi uitzichtpunten.

De stenen reuzen, gevormd door tijd, wind en regen, vormen een magisch landschap dat "maanachtig" zou kunnen lijken, ware het niet dat de dichte begroeiing de vlakte bedekt.
Deze overvloedige natuur is afkomstig van de "terra rossa", een grondsoort dat zo rijk is dat er tot het midden van de 20e eeuw overvloedige boomgaarden met kersenbomen, perzikbomen, vijgenbomen en bosbessen werden verbouwd door de "Sauvains". Doordat deze ruige grond met zijn vele rotsen heel moeilijk te bewerken is werd de exploitatie van de boomgaarden gestaakt en kreeg de garigue (eiken kreupelhout) zijn rechten terug.