Overdekte attracties bekijken in de Gard
> Wat is er te doen in de Gard > Overdekt 
34km ten noorden van Le Vigan
Meteorologisch centrum op de top van Mont Aigoual

Meteo France

In de Cevennen, op de grens van Gard en Lozère, ligt op 1567 m het Observatorium van de Mont Aigoual en Météo France.

In dit meteo station bevind zich een permanente tentoonstelling die ook voor kinderen zeer de moeite waard is. In de controlekamer, vol met beeldschermen, wordt uitgelegd hoe het weer wordt voorspeld, je ziet het actuele weer en hoe weersatellieten werken. In de permanente tentoonstelling kun je verder vinden:

 • 800 foto's van de Cevennen in alle jaargetijden
 • Foto's van de aarde
 • Centrum voor buitenmetingen

De Mont Aigoual is het hoogste punt in wijde omgeving, op de grens van Gard en Lozère. Je hebt een fenominaal 360 graden uitzicht zeker als het helder is. Plan je dag met goed helder weer want de berg is vaak in nevelen gehuld. Een Cévennes-reus met skipistes in de winter en een fantastisch wandelgebied in de hete zomer. Op 1567 meter hoogte is de temperatuur dan aangenaam, al kan de wind er flink huishouden. De naam is heel toepasselijk. Aygue is de locale naam voor water (Mont Aigoual, betekent dus berg van water) en de Fransen noemen deze 'watertoren' dus le château d'eau des Cévennes.

Mist, sneeuw, regen (gemiddeld 2.200 mm per jaar) ...Deze vele regen komt omdat het eerste obstakel dat de regenwolken tegenkomen vanaf hun weg van Middellandse Zee naar het noorden, de Aigoual is. Talloze stromen en stroompjes komen van de hellingen naar beneden. Veel watervallen aan de zeer steile zuidhelling (de Hérault) en wat kalmer langs de westhelling (Tarn en zijrivieren). Niet alleen een berg van water ook een berg van wind, er zijn hier snelheden tot wel 250 km/uur gemeten! Bij helder weer zou je uitzicht over wel een kwart van Frankrijk hebben tot de Mont Blank aan toe.

Gratis toegang, hartelijke ontvangst. 1 juli-30 september, 10-19 uur. Buiten het seizoen voor groepen en op afspraak.

link: Meteo France

In Alès
Kolen-delf museum in een kolenmijn

Muzeum: Kolenmijn

De Mijnen museum van Alès ligt in de heuvel van Montaud, waar vanaf 1230 de Benedictijner monniken al steenkool wonnen. Dit museum wordt gerestaureerd en naar verwachting in juli 2020 weer geopend. Voor het bezoek moet je ten minste een 1,5 uur uittrekken om zowel de film en het bezoek aan de mijn te kunnen doen. (de temperatuur in de mijn is rond de 15 graden dus denk aan passende kleding in de zomer) De mijngangen en de plaatsen waar steenkool werd gewonnen geven duidelijk de verschillende oplossingen weer die men in de diverse perioden heeft gebruikt voor de vier grote problemen die zich in alle tijden opdrongen bij het ondergrondse mijnwerk: het stutten, de winning, het transport en de veiligheid. link: mine temoin youtube film (frans) die een globale indruk geeft wat je er kan vinden.

Link: Mine Termoin
In Alès
Kapelletje met uitzicht over Alès

Notre Dame des mines

Het heiligdom Notre Dame des Mines, gelegen op de plek van een oud oppidum, op de Hermitage-heuvel, biedt een uniek uitzicht over de stad Alès en de omliggende Cevennen. Via orientatietafels krijg je een goed beeld van het bijna 360 graden uitzicht over de stad en omgeving. De kapel van de priorij van St Germain de Montaigu is sinds 8 december 1872 gewijd aan Notre Dame des Mines.

De kapelletje heeft geen klokketoren, de imposante klok is in de om-muurde tuin van de kapel geplaatst. De tuin met kapel en klok is gratis te bezichtigen, een link met de openingstijden kun je hieronder vinden.

Het beeld is gemaakt van een blok Jurassic kalksteen en is al van ver te zien. Het kapelletje werd in de 11e en 12e eeuw gebouwd door de kanunniken van Augustinus en heette toen Saint Julien des Causses. De apsis (met uitzicht op de stad) is uit die periode. Het kapelkletje werd tijdens de godsdienstoorlogen geruïneerd en werd weer gerestaureerd in 1736. Het kapelletje en hermitage is het resultaat van de restauraties uitgevoerd in 1871. Tijdens de industriële periode van Alès werd de kapel is gewijd aan Notre Dame des Mines.

Link: Notre Dame des mines

In Uzès
Cathedraal

Cathédrale Saint Théodorit

Saint-Théodorit Cathedral dateert uit het einde van de 11e eeuw. Tot de Franse Revolutie was het de zetel van het voormalige bisdom van Uzès. Oorspronkelijk gebouwd in een romaanse stijl, werd de kathedraal Saint-Théodorit herbouwd in de late twaalfde eeuw na de kruistocht tegen de Albigenzen, en vervolgens in de tweede helft van de zestiende eeuw. Aan het begin van de zeventiende eeuw, tijdens de godsdienst oorlogen, werd hij vernietigd. Herbouwd in het midden van de 17e eeuw, werd het in de 19e eeuw gefineerd met een neoromaanse façade. De Fenestrelle-toren, die tweeënveertig meter hoog is, heeft tijdens de restauratie wel zijn Romaanse stijl behouden. Sterk gerestaureerd, doet het denken aan de Lombardische stijl van de Lombardische campaniles. Vanwege zijn klokkentoren en Fenestrelle toren heeft het de status van historisch monument.

Link: Cathédrale Saint Théodorit

In Grau du Roi
Grootste zee aquarium van Europa

Zee Aquarium

Aan de kust nabij Le Grau du Roi is een fantastisch zee aquarium met vele soorten bassins zoals o.a. Middellandse zee, Tropische maar ook een haaien tunnel ontbreekt niet. Ook een theater met zeehonden is natuurlijk aanwezig. Het is het hele jaar geopend de tijden verschillen per seizoen. Kijk op de website voor exacte tijden. Goed in te plannen met een dagje strand omdat een van de breedste Franse middellandsezee stranden op 50 meter van dit evenement ligt. In de avond lekker eten in Le Grau du Roi en daarna slenteren door de leuke straatjes en je hebt een perfect dagje uit.

Je kunt dit park vinden onder "Grau de Roi" op deze Google Maps kaart

13km van Barjac
Grotschilderingen

Grot schilderingen van Chavet

De grot "Chavet " is in 1994 ontdekt. In de tentoonstelling kun je de oudse prehistorische beschilderingen zien (32000 jaar geleden) en de levenswijze bestuderen van de Chr-mens tussen 10.000 en 40.000 jaar geleden. De tentoonstelling kun je vinden in Vallon Pont d'Arc welke plaats een 13 km boven Barjac ligt. Als je er een tochtje aan vast koppelt door de "Gorges de L'Ardèch heb je een leuk dagtochtje. De tentoonstelling is van medio maart tot medio november geopend van 10:00-12:00 en van 14:00-17:30

link: De grot "Chavet"

8km ten noorden van St Ambrois
Eén van de mooiste groten van Frankrijk

Grotten van Cocalière

De "Cocalière", is een van Frankrijks mooiste grotten. Bezoek met commentaar van een ervaren gids via een zeer toegankelijk parcours (duur: ongeveer een uur) welke je leidt door een schitterende grot, waar stalactieten, stalagmieten, schijfvormen en excentrische druipstenen weerspiegeld worden in kleine meertjes (gours) met slingers van calciet. De grotten zijn van maart tot eind augustus geopent. Te vinden op de weg van St Ambroix naar St Paul le Jeune.

link: Grotten van Cocaliere"

14km ten noorden van Lussan
"Nieuw" ontdekte grot geopend in 1913

Grotte de la Salamandre

Deze grotten zijn slechts sinds enkele jaren bekend en mede dank zij de zorgvuldige ontsluiting kun je hem beleven zoals hij voor het eerst tijdens zijn ontdekking in 1965 eruit zag. Niet alleen kun je de grot bezichtigen, ook bestaat de mogelijk om als de eerste ontdekkers abseilend de grot binnen te gaan. Je behoeft geen geoefend klimmer te zijn, maar een goede portie durf kan geen kwaad om meer dan 50m diep gat te stappen. Geschiedenis In augustus 1965 is een team van speleologen uit Nîmes voor de eerste keer afgedaald in de grotten. De naam "Salamander" dank hij aan een schattige zwarte met gele kikker die ze vonden op de bodem van de grot. De plannen om de grot te ontwikkelen onstonden al in 2007. Door geldproblemen en de bescherming van de aanwezige vleermuizen is pas in april 2011 een eerste aanvang gemaakt. Vele obstakels moesten worden verholpen zoals voorkomen dat de temperatuur in de grot zou toenemen (er is uitsluitend led verlichting toegepast) In 2011 werd een aanvang gemaakt met de toegangstunnel naar Grotte de la Salamandre. De Incredible Cave Salamander opende haar deuren voor het publiek voor het eerst op 1 juni 2013.

link: Grotte de la Salamandre"

10km ten noorden van Alès
Museum met scènes uit de Prehistorie

Prehistorama

Het Prehistorama laat de geschiedenis van de mens zien doormiddel van levendig gereconstrueerde scènes, gebaseerd op wetenschappelijke ontdekkingen, met personages en dieren gemaakt in ware grootte. De tour begint met de evolutie van het leven door de grote geologische tijdperken, dit gedeelte bestaat uit een verzameling van fossielen die uitgeleend zijn door de heer Bruno Guy, voorzitter van de Vrienden van Préhistorama.

Prehistorie is het centrale deel van het museum. Het begint met de verschijning van de mens ongeveer 6 miljoen jaar geleden en eindigd met de uitvinding van het schrift in het derde millennium voor Christus. Het toont in detail de evolutie van de mens van de Australopithecus (en de beroemde Lucy) naar de moderne mens, met reconstructies uitgevoerd met een wetenschappelijke nauwkeurigheid (Gerasimov-methode). U kunt ook de de verbetering van het leven van onze voorouders zien als gevolg van verschillende uitvindingen. Veel is gewijd aan fauna en flora van de laatste ijstijd (die duurde 80000 tot 10000 jaar geleden) met reconstructies van de mammoet, wolharige neushoorn, holenbeer en andere monsters. Reken op een bezoek van een uur

De zeventig thema kamers van het museum bestaat momenteel uit:

 • Een verzameling van 500 fossielen.
 • 36 diorama's scènes (mensen en dieren op ware grootte gereconstrueerd en geplaatst in de landschappen die passen bij de plaats van hun herkomst).
 • 35 menselijke reconstructies.
 • 42 dieren reconstructies.
 • Een verzameling van afgietsels van menselijke schedels en beenderen.
 • Een etnografische collectie met hedendaagse voorwerpen uit een tribale productie onveranderd sinds het Paleolithicum tijden.
 • Twintig aardewerk gereconstrueerd volgens de technieken van het Neolithicum.
 • Een kleine tentoonstelling over de anatomie van de moderne mens.
Openingstijden:
Van februari tot mei: open van 14u tot 18u
Van juni tot augustus: dagelijks geopend van 10u tot 19u zonder onderbreking.
Van september tot november: open van 14u tot 18u

link: Préhistorama"

5km van Uzès
Speelgoed en treinen museum

Musée 1900

Een doolhof van 1200m², waar je zaal na zaal en thema na thema, een geweldige reis door de tijd maakt (vervoersmiddelen en Speelgoed treinen!). Geopend van 1/3 tot 31/10 elke dag van 10:00-12:00 en van 14:00-19:00.
Het is te vinden in Arpaillarges op de weg van Uzès naar Moussac (5 km van Uzès)

link: Musée 1900"