Anduze, wat is er te doen: attracties markten
> Steden in de Gard > Anduze 

Anduze

Anduze wordt ook wel de toegangspoort van de Cevennen genoemd vanwege zijn ligging aan een sluis langs de Gardon.
Alès plage
fontijn in het centrum

De machtige Heerlijkheid, die in 1266 bij de Franse kroon gevoegd werd, maakte een snelle bloei door dankzij de zijdecultuur. In 1296 wordt hier melding gemaakt van de eerste zijdespinnerijen van Frankrijk. Tijdens de hoogtijdagen waren er wel 20 (zie museum).

De vele handelscontacten brachten de ideeën van de Hervorming waarvan Anduze in 1570 het leengoed werd. Van de vestingmuren, die in 1624 verwoest werden, is alleen de Tour de I'Horloge overgebleven, maar je kunt nog steeds de wind van vrijheid inademen al wandelend door de gezellige straatjes.

In de maanden Juli tot en met Augustus is er elke dinsdag een avond markt die, als je in de Gard je vakantie doorbrengt, een must is om een keer meegemaakt te hebben (zie ook de gegevens onder markten)

Alès plage
Met de vele attracties en de Gardon bij de hand om af te koelen is een dagje uit naar Anduze een aanrader!

Attractie type: Buiten & Kijken (3km)
Bamboe park

Bambouseraie

De Bambouseraie is een park of eigenlijk een aaneenschakeling van kleine parken elk met eigen thema. De voornaamste gebruikte bomen en struiken behoren tot de bamboe achtige en worden aangevuld met prachtige bloemen en tropische planten.

De Bambouseraie is in 1955 door de amateur botanist Eugène Mazel (1828-1890) ge-disigned. Hij had een fortuin verdient in de specerijen handel en heeft dat werkelijk tot op zijn laatste cent in 1890 gespendeerd in het uitbreiden en verfraaien van zijn droom. Het klimaat en benodigde grondsoort was aanwezig op deze plaats in de Gard, het derde noodzakelijke ingrediënt: "water" moest worden opgevoerd vanuit de Gardonne. Hij heeft een fabelachtige hoeveelheid planten (bamboe achtigen) samengebracht. De kosten die dit met zich meebracht met name voor de watervoorziening heeft hem doen failliet gaan.

Deze plantage is een bezoek van ten minste 2 uur meer dan waard en goed te combineren tot een dag tripje samen met de trein door de Cévennes.

Link: Bambouseraie

Attractie type: Buiten & Kijken (1km)
Stoomtrein

Train a vapeur

Met dit originele stoomtreintje wat vertrekt uit Anduze kun je op een relaxte manier een indruk van de Cévennes opdoen. De afstand die de stoomtrein aflegt is 13 km. De trein neemt je mee, over viaducten en door tunnels, om de vallei van Gardons en zijn uitzonderlijk mooie uitzichten te ontdekken.Je beschikt over twee uur, tussen twee treinen, om "la Bambouseraie van Prafrance" (bamboe plantage) te bezoeken. Zie ook de paragraaf over deze plantage. Er zijn in elk seizoen speciale tripjes zoals nachts of verkleed etc. Kijk even op de website voor de exacte data Link naar de site

Link: Train a vapeur

Attractie type: Binnen & Kijken (8km)
Hugenoten museum

Hugenoten geschiedenis in Musee du Desert

Het geboortehuis van Camisarden (hugenoten) leider Rolland te Le Mas Soubeyran (8km noordelijk van Anduse) is omgebouwd tot museum "Musee du Desert". Le Mas Soubeyran is een paradijs voor protestanten en bevat heel wat informatie voor wie van geschiedenis houdt. Elke eerste zondag van september komt hier een grote menigte samen voor de Assemblee du Desert. Het wordt ook wel "Maison de Roland" genoemd en ziet er nog net zo uit als in de 17de en 18de eeuw. Opvallend is het "jeu de l'oie" (Ganzenbordspel), dat de beginselen van het katholicisme moest bijbrengen aan de protestantse meisjes die in kloosters werden vastgehouden. Diverse documenten, verklaringen, arresten, verordeningen, oude kaarten en schilderijen geven een indruk van de periode voor de vervolgingen, de opstand van de camisards, de goedkeuring van het protestantisme door Anytoine Court en de overwinning van de tolerantie gedachte (de Cales-affaire). De salles des Bibles bevat een groot aantal bijbels (16de-20ste eeuw), psalmboeken en schilderijen van Jeanne Lombard.

Dit Museum laat het veelbewogen leven van de Hugenoten van de 12de tot de 18de eeuw herbeleven in 15 zalen middels een belangrijke verzameling van documenten, schilderijen en authentieke voorwerpen. De nadruk ligt vooral op de periode van de 'Désert', van de herroeping van het Edict van Nantes (1685) tot het Edit de Tolérance (1787) en over de vindingrijkheid van de Protestanten om hun geloof te blijven beleven ondanks de repressie door de koningen.

Geopend van begin maart tot en met eind novmber van 9:30 tot 18:00 (buiten zomer seizoen is het tussen 12:00 en 14:00 gesloten).

Link: Musee du Desert

Attractie type: Binnen & Kijken (1km)
Muziek museum

Muziek museum

Het Muziek museum in Anduze toont meer dan 1000 muziekinstrumenten die vanuit de hele werd hier zijn samengebracht. Muziekinstrumenten uit de oudheid tot de moderne elektronische, je zou het een rondreis door de muzikale reis door de wereld kunnen noemen. Ook zijn er educatieve workshops en een reizende tentoonstelling die van 80 to 300 extra instrumenten kan bevatten. Het museum is geopend vanaf de laatste zondag in Februari

Link: Muziek-museum.thm

Attractie type: Binnen & Kijken (16km)
Zijde Spinnerij Muzeum

Musée des Vallées Cévenoles

Je kunt dit mueum, wat ook vaak "Maison Rouge" genoemd wordt vinden in Saint Jan Du Gard dat ongeveer 16Km ten noord-westen van Anduze ligt. Maison Rouge heette de zijdespinnerij toen tijdens de hugenoten periode dit gebied vooral bekend was door de zijde-industrie. Deze zijdespinnerij 'Maison Rouge', sloot als laatse in Frankrijk zijn deuren in 1965. De herinnering aan de zijde-industrie wordt bewaard in het fantastische Musée des Vallées Cévenoles dat met een oppervlak van 600 m2 een beeld geeft van deze volkskunst en tradities van die tijd.

Link: Musée des Vallées Cévenoles.thm

De markten in Anduze
"Markten in Anduze"

Donderdag: In de ochtend een algemene markt.

Zondag: Vlooienmarkt

Dinsdag: Avondmarkt in Juli en Augustus. Dit is echt een hele gezellige maar drukke markt om een souveniertje te zoeken.