goed eten in de gard
> De Gard > Restaurants 

Restaurants in de Gard

Frankrijk en lekker uit eten in één van de vele restaurants gaan natuurlijk hand in hand! Op deze site komen we er dan ook niet omheen om er een paar te noemen die we echt de moeite waard vinden of anders gezegd waar wij regelmatig komen en zo ook de kwaliteit van eten en bediening uit de eerste hand kunnen vertellen. Koks en eigenaren drukken hun stempel op een restaurant en bij de vele wijzigingen die helaas plaatsvinden verschilt de kwaliteit jammergenoeg vaak van jaar tot jaar. De lijst is niet uitputtend en concentreert zich echter op maximaal een 20 minuten rijden rond het huis. Hoe verder weg hoe meer bijzonder ofwel een aanrader als je toch in de buurt bent. Hoewel we niet een meest favoriet restaurant hebben gaan we vaak naar "Le Saint Maurice" omdat het vlakbij is en goede kwaliteit-entourage-prijs verhouding heeft. Le Jardin Cévenol slaan we geen enkele vakantie over omdat de salades hier uitmuntend zijn en dit restaurant niet voor niets boven aan vele lijstjes van restaurants in Alès staat. Een erg goed Italiaans restaurant is Le Zanelli in Uzes; de pizza's zijn er ook erg lekker maar voor de perfecte pizza in een hout gestookte oven moet je toch naar het restaurant te Alès gaan…..

Tot slot een tip: Mede doordat werknemers een vaste “warme maaltijd” vergoeding krijgen kun je tussen de middag in vele restaurants een plat du jour te krijgen rond deze vergoeding. Voor dit bedrag wat nu rond de 14 a 16 euro ligt heb je een drie gangen maaltijd met soms daarbij ook per persoon nog een ¼ liter wijn. Le Cristal in Ales maar ook Le Saint Maurice en le Cinq B zijn uitstekende voorbeelden hiervan.

Plaats: Alès
Le Riche

Le Riche

Dit is voor romantisch tafelen, uitstekende keuken, perfecte entourage (plafonds muren etc). Kijk als je in Alès bent eens wanneer er weer life muziek is met “goot menu”. Reken ten minste op €50 per couvert (2x zo duur als bv St Maurice). Le Riche is een Hotel Restaurant en vind je tegenover het station in Alès. Het maakt deel uit van een kleine groep gespecialiseerde restaurants in de Gard die de franse keuken hoog in het vaandel hebben.

De Michelin gids die Le Riche bekoond met een groene ster zegt: "Dit mooie gebouw uit het begin van de 20e eeuw met art nouveau-kenmerken is een plaatselijk instituut. In een modern interieur bedenkt chef-kok Sébastien Rath een creatieve, eigentijdse keuken met producten uit de Cevennen, van uien en eekhoorntjesbrood tot kruiden uit de garrigue en het varkensvlees van de Gard."
Link: leRiche

Plaats: Alès
Atelier de Marie

L'Atelier de Marie

Dit goed lopende moderne restaurant maakte vroeger deel uit van een keten “au Bureau” en is medio 2015 door de bediening overgenomen. Het ligt langs de Gardon op de hoogte van het fontein in de Gardon. De kaart en kwaliteit is nagenoeg gelijk gebleven en zeker een bezoekje waard. Het heeft nu binnen een meer lichte en vroeg Amerikaanse uitstraling gekregen. Je zult in de zomer natuurlijk buiten onder een van de vele parasols zitten. Verder vind je op de kaart pizza's, salades (een feest), super hamburgers en vlees gerechten. De desserts en met name ijscoupes zijn overweldigend en moet je een keer geprobeerd hebben.

De lokale bevolking komt hier ook heel regelmatig en begint dat met een van de cocktails waar ze zo bekend om staan. Ook tijdens de middag kun je hier een menu voor ongeveer 16 euro krijgen. Zeker op maandagmorgen als er markt in Alès is, is dit restaurant een aanrader. Dit restaurant is het hele jaar door zowel in de middag als avond open. Binnen is het ook erg leuk aangekleed en laten de vele flatscreens je exotische plaatsen en gebeurtenissen zien. Gezien de hoeveelheid zon speelt het zich natuurlijk voornamelijk buiten op het terras af, in het weekend life muziek en verder redelijk moderne muziek op de achtergrond. Een waternevel zorgt regelmatig voor verkoeling als het weer eens een hele warme dag is. Voor de volledige kaart kun je op de Facebook page van L’Atelier de Marie kijken
Link: L’Atelier de Marie

Plaats: Alès
Jardin Cevenolle

Le Jardin Cévenol

Le Jardin Cévenol is een super gezellig maar vooral ook erg lekkere saladerie in het centrum van Alés. Het aantal salades en omeletten op de kaart is onuitputtelijk met vis, vlees ommelet of vegetarisch en natuurlijk ook warm of koud.

In 2000 zijn ze verhuis van en klein, uitsluitend binnen tafels, naar een veel grotere gelegenheid met veel plekjes op zowel terras als binnen. In de meeste gidsen kun je dit restaurant dan ook op een van de eerste zo niet eerste plek vinden en dat is echt niet voor niets! Het is altijd vol reserveren een must of anders pas om een uur of 13:00 langskomen om te lunchen.

De bediening is vlot terwijl het meestal afgeladen vol is. Wij eten er met zijn tweeen incl 1/2 liter wijn en een kopje koffie voor onder de €35! Vele lokale bewoners en werkenden eten hier tussen de middag en reserveren een plekje. Zelfs als je hier meerdere dagen achter elkaar neerstrijkt gaat het niet vervelen!
Link: Le Jardin Cévenol

Link: Le Cristal

Plaats: Alès
Le Cristal

Le Cristal

Als je echt bij een Frans restaurant wilt eten is dit de plek op 19km van het huis. Wees er op tijd bij want ook hier is het altijd een gevecht om de mooie plekjes in de zon. De menukaart staat op 2m hoge schoolborden die bij je tafel worden geschoven. Op deze kaart staan een 3 a 4 “menu/plat du jour” en vele specialiteiten die ze serveren. Wij gaan er altijd wel een keer eten en nemen dan een van de specialiteiten zoals “rouille” wat een stoofschotel van verschillende soorten vis in een rouille saus is waar het zijn naam aan te danken heeft. De foto is begin februari genomen en je ziet dat je desondanks lekker buiten in de zon kunt zitten. Ook dit restaurant kun je natuurlijk prima combineren met de maandagmorgen markt. Eet hier natuurlijk zoals de fransen doen tussen de middag dan heb je voor ongeveer €14 een heerlijke twee gangen menu of voor €12 een hoofdschotel.
Link: Le Cristal

Plaats: Aigalier
Pekelette

PeKelette

Auberge Aigaliers, op 15 auto-minuten van het huis,is een heel klein restaurant in het gehucht Aigaliers. Dit romantische plekje heeft slechts enkele tafels binnen en de meeste buiten onder het bladerdak; reserveren dus want steeds meer weten dit unieke plekje met uitmuntende keuken te vinden. Een hele leuke ambiance met een artistiek tintje. Geen overdadige kaart maar voldoende om het ieder naar de zin te maken. Geopend in het voor en naseizoen van woensdagmiddag tot en met zondag avond. In het hoogseizoen elke dag behalve maandag middag.
Facebook Link: PeKelette

Plaats: Le Baron
La rose des Vents

La Roses des Vents

Dit restaurant kun je vinden langs de weg van Alès naar Uzès vinden in Le Baron op 10 auto-minuten van het huis. Een uitstekend restaurant, wat vooral bij de vleesliefhebbers een onvergetelijke herinnering zal opleveren. Gezien vanuit de weg, zou je er geen aandacht aan schenken maar als je eenmaal binnen of beter buiten onder de platanen zit kun je je geen betere plek wensen. De kleintjes kunnen achter in de tuin van de speeltoestellen gebruik maken.

Een prima keuken waar veel gerechten van de barbique komen. Ook de desserts zijn verrukkelijk en zien er te mooi uit om op te eten.
Link: La Rose des vents

Plaats: Saint Maurice de Gazeveille
Le Saint Maurice

Le Saint Maurice

In dit restaurant strijken we graag en vaak neer omdat het erg gezellig is, goede prijs prestatie en natuurlijk ook omdat het op nog geen 2,5km van ons huis ligt. Onder de reusachtige platanen is het goed toeven in de schaduw. Als je een electrische auto hebt kun je die tegenover het restaurant met een snellader opladen.

Le Sainr Maurice bestaat uit een cafe (links) en rechts het restaurant wat door een familie wordt gerund. Erg gezellig restaurant zowel in zomer als je buiten onder de platanen zit of in de winter in de voormalige schuur waar de oude stenen gewelven perfect zijn afgewerkt en aan de wanden schilderijen van schilders in de buurt. We hebben hier leren tussen de middag te eten, klokke 12, wie zegt er dat de Fransen geen mensen van de klok zijn? strijken de werkers uit de wijde omgeving hier neer op het terras voor de plat du jour. Er is elke dag een ander twee gangen menu met 1/4 lieter wijn voor ongeveer 14,50. Ook van de redelijk gevulde menukaart kun je voor een goede prijs zeker wel iets lekkers vinden.
In het hoogseizoen is er elke donderdag avond life muziek op het terras. Volg ze op facebook (zie link) om geinformeerd te worden over deze life muziek avonden en andere speciale avonden.

In de avond worden ook pizza's geserveerd of kun je ze telefonisch bestellen en meenemen. Of strijk neer in het cafe (meest linkse ingang) en wacht tot je pizza's klaar zijn met een heerlijk koud biertje in de hand in deze gezellige dorps kroeg. Reserveren is een must
Facebook link: Le Saint Maurice

Plaats: Uzès
Le Zanelli

La Zanelli

In Uzes zijn heel veel restaurants waaronder ook Italiaanse restaurants. Wij hebben er een aantal geprobeerd en zijn erg te spreken over Le Zanelli waar je, (zie photo) ook in november in de middag buiten op het terras kan eten!). Prima eten, erg gezellig en goede prijs kwaliteit voor Uzes. Zowel tussen de middag als in de avond. Wel reserveren want het meestal vol. Kijk ook op internet waar dit restaurant wordt aangeprezen.
Link: Sarrasin

Plaats: Vézénobres
La Ptite Echoppe

La P'tite Échoppe

Vezenobres is een bezoek meer dan waard maar als je dit pannenkoeken restaurant hebt ontdekt weet ik zeker dat je hier regelmatig te vinden bent! Heerlijke crepes op Bretonse manier, hartig of zoet. De Hartige pannenkoeken zijn op basis van boekweit en de zoete pannenkoeken zijn zoals je van de franse crepes kunt verwachten.

Wij zijn echt gevallen voor de aardige eigenaren die dit restaurant uit hobby en passie uitvoeren. Hij heeft een groot deel van zijn leven zijn mobile crêperie gerunt en nu hij van zijn pensioen geniet maakt hij de crepes puur voor zijn plezier om een ieder te kunnen laten proeven hoe crepes ook kunnen smaken.

Je kunt het restaurant het beste vinden als je vanaf de provinciale weg links van het plein de weg parallel aan de provinciale weg neemt en dan na 200m rechts stijl naar boven rijdt tot aan de parkeerplaatsen boven maar vlak onder het dorp. Daar is een lange trap naar boven (hele klim) die langs de VVV leid. Als je boven op het pleintje midden in het dorp komt ga je naar links. Je vind La Petite Échoppe dan na 100m aan je rechter hand.

je kunt deze crêperie ook vinden op facebook via onderstaande link
Link: La P'tite Échoppe

Plaats: Vézénobres
Sarrasin

Sarrasin

Aan de rand van Vézénobres en aan de doorgaande weg naar Alès kun je Hotel restaurant Sarrasin vinden. Het restaurant is meer dan uitstekend, heeft vele kleine gerechten die oogverblindend en tongstrelend zijn. Als je een plek zoekt om een avond heerlijk en uitgebreid te tafelen zoek dan niet verder dit is het. Sarrasin is lid van “de la confrérie des restaurateursdu métier du Gard” evenals het in deze website genoemde restaurant Le Riche. Wij eten hier een enkele keer per jaar, voornamelijk in het voor en naseizoen en dus meestal ’s avonds en binnen. Een prima sfeer die wel meer weg heeft van een gezellige woonkamer dan restaurantzaal. Het menukaart is niet erg uitgebreid maar wordt ten minste maandelijks veranderd. Het restaurant is geopend van maandag tot en met zaterdag avond en heeft vaak thema avonden.
Link: Sarrasin

460