Le Vigan
> Steden in de Gard > Le Vigan 

Le Vigan

De stad die in de Middeleeuwen gesticht werd aan de voet van de Aigoual, heeft zich ontwikkeld aan de oevers van de Arre. Voorbij de bekoorlijke Romaanse brug, kronkelen de straatjes en je kunt er prachtige binnenplaatsen en fonteinen bewonderen achter hoge gevels van 17de en 18de eeuwse huizen. De stad van de beroemde Pomme Reinette is dank zij de talrijke feesten, jaarmarkten en festivals, bijzonder levendig. Vertrekpunt van schitterende wandelingen op de Causse de Blandas, een verlaten kalksteen plateau, herbergt Le Vigan ook een geweldig Cevenols museum. Dit biedt fraaie reconstructies van volkskunsten en tradities in een oude middeleeuwse leerlooierij, omgebouwd tot zijdespinnerij en later handschoenenfabriek.
Attractie type: Binnen & Kijken (34km)
Meteorologisch centrum

Meteo France

In de Cevennen, op de grens van Gard en Lozère, ligt op 1567 m het Observatorium van de Mont Aigoual en Météo France.

In dit meteo station bevind zich een permanente tentoonstelling die ook voor kinderen zeer de moeite waard is. In de controlekamer, vol met beeldschermen, wordt uitgelegd hoe het weer wordt voorspeld, je ziet het actuele weer en hoe weersatellieten werken. In de permanente tentoonstelling kun je verder vinden:

  • 800 foto's van de Cevennen in alle jaargetijden
  • Foto's van de aarde
  • Centrum voor buitenmetingen

De Mont Aigoual is het hoogste punt in wijde omgeving, op de grens van Gard en Lozère. Je hebt een fenominaal 360 graden uitzicht zeker als het helder is. Plan je dag met goed helder weer want de berg is vaak in nevelen gehuld. Een Cévennes-reus met skipistes in de winter en een fantastisch wandelgebied in de hete zomer. Op 1567 meter hoogte is de temperatuur dan aangenaam, al kan de wind er flink huishouden. De naam is heel toepasselijk. Aygue is de locale naam voor water (Mont Aigoual, betekent dus berg van water) en de Fransen noemen deze 'watertoren' dus le château d'eau des Cévennes.

Mist, sneeuw, regen (gemiddeld 2.200 mm per jaar) ...Deze vele regen komt omdat het eerste obstakel dat de regenwolken tegenkomen vanaf hun weg van Middellandse Zee naar het noorden, de Aigoual is. Talloze stromen en stroompjes komen van de hellingen naar beneden. Veel watervallen aan de zeer steile zuidhelling (de Hérault) en wat kalmer langs de westhelling (Tarn en zijrivieren). Niet alleen een berg van water ook een berg van wind, er zijn hier snelheden tot wel 250 km/uur gemeten! Bij helder weer zou je uitzicht over wel een kwart van Frankrijk hebben tot de Mont Blank aan toe.

Gratis toegang, hartelijke ontvangst. 1 juli-30 september, 10-19 uur. Buiten het seizoen voor groepen en op afspraak.

link: Meteo France