Wat is er in Alès te doen: attracties & markten
Wat is er te doen
> Steden in de Gard > Alès 

Alès

Alès is de tweede stad van het departement "Gard" en de hoofdstad van de Cevennen, ligt aan de voet van het bergmassief in een bocht van de Gardon.

Fontijn in het centrum

De heuvel van de Ermitage, met de resten van een Gallo-Romeinse vesting, biedt een fraai uitzicht op de omgeving. Niet ver daar vandaan herinnert het mijnmuseum aan de 24.000 mijnwerkers (in 1948) van Alès, dat sinds de 19de eeuw één van de belangrijkste steenkoolgebieden van Frankrijk was. In tegenstelling tot de zijde industrie is het mijnwerkers verleden nog zeer aanwezig in de geesten van de bevolking.

Louis Pasteur heeft vergeefs getracht de in de voorgaande eeuw welvarende zijde-industrie te redden van de peperspikkel ziekte die de zijderupsen doodde. De mijnbouw, gesteund door de spoorweg, schonk de stad echter een nieuw tijdperk en de beroemde mijnbouwschool.

De Kathedraal van Alès
Dicht bij het oude stadscentrum, vond naar verluidt in de herberg van de Coq Hardi in 1629 de ondertekening plaats van de Vrede van Alès door Richelieu. Dit verdrag voor de vrijheid van godsdienst was een belangrijk moment voor deze protestantse stad. De nabij gelegen kathedraal Saint-Jean, die Romeinse, gotische en neoklassieke elementen verenigt, is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel.

In het centrum bieden fonteinen, voetgangerstraatjes en terrassen de nodige verfrissing. In de zomer vinden er voorstellingen en concerten plaats in het openluchttheater bij het fort van Vauban. Rond Hemelvaartsdag viert de stad elke jaar de "feria", swingend op het ritme van de bodega's en de stierengevechten. Het centrum van de stad trekt dan 300.000 bezoekers. In de winter is het de beurt aan het festival 'Itinérances', het ontmoetingspunt voor filmliefhebbers. Alès wordt ook wel de poort van de Cevennen genoemd.

De stad heeft zich in de laatste 10 jaar steeds meer op het toerisme ingesteld naast de industrie die van de genoemde mijnwerkers periode dateert. Geschiedkundig heeft de stad vele significante gebeurtenissen. De stad probeert bezoekers te trekken niet alleen door de stad fraai aan te kleden maar ook door haar rijkdommen van deze oude stad, van het Fort Vauban tot de kathedraal Saint-Jean via de botanische tuin naar de Tour Vieille in een vijftal stadswandelingen te tonen. Naast deze wandelingen zijn er de musea en andere attracties die hieronder genoemd zijn.
Er worden vele activiteieten georganiseerd, zo was Alès in 2022 bij de laatste drie plaatsen in Frankrijk om uitgeroepen te worden tot culturele hoofdstad van Frankrijk in 2024.

Alès plage
In 2010 en 2011 heeft Ales in de stad brede en lange zandstranden aangelegd langs de Gardon. Elk jaar wordt er weer iets aan toegevoegd of uitgeprobeerd zoals waterskie of water suppen. Naast alle activiteiten op en rond het water is ook de horeca natuurlijk ruimschoots vertegenwoordigd.

Attractie type: Buiten & Doen
Forest Park (Bagard 10km)

Forest park

Voor degene die het leuk vinden om in bomen te klimmen, afdalingen te maken langs lange kabelbanen etc is dit een van de mogelijkheden in de Cévennes.

Forest Parc is gelegen in een 3 hectaren bos welke helemaal voor dit doel geprepareerd is. Het heeft 10 parcoursen in de bomen en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. In totaal zijn er meer dan 110 verschillende dingen te doen.

Het park is geopend: 1 April tot 31 Oktober op Woensdag, Zaterdag, Zondag en officiële feestdagen. July en Augustus elke dag van 9 tot 19:00 (laatste start om 17:00)

Link naar de website van het park: Forest Parc adres: Forest Parc chemin Puech Majou 30140 BAGARD telefoon: 04 66 25 89 77 Link: Forest Park

Attractie type: Binnen en kijken
Kolenmijn museum (in Alès)

Muzeum: Kolenmijn

De Mijnen museum van Alès ligt in de heuvel van Montaud, waar vanaf 1230 de Benedictijner monniken al steenkool wonnen. Dit museum wordt gerestaureerd en naar verwachting in juli 2020 weer geopend. Voor het bezoek moet je ten minste een 1,5 uur uittrekken om zowel de film en het bezoek aan de mijn te kunnen doen. (de temperatuur in de mijn is rond de 15 graden dus denk aan passende kleding in de zomer) De mijngangen en de plaatsen waar steenkool werd gewonnen geven duidelijk de verschillende oplossingen weer die men in de diverse perioden heeft gebruikt voor de vier grote problemen die zich in alle tijden opdrongen bij het ondergrondse mijnwerk: het stutten, de winning, het transport en de veiligheid. link: mine temoin youtube film (frans) die een globale indruk geeft wat je er kan vinden.

Link: Mine Termoin
Attractie type: Binnen & Buiten & Kijken
Witte Dame (in Alès)

Notre Dame des mines

Het heiligdom Notre Dame des Mines, gelegen op de plek van een oud oppidum, op de Hermitage-heuvel, biedt een uniek uitzicht over de stad Alès en de omliggende Cevennen. Via orientatietafels krijg je een goed beeld van het bijna 360 graden uitzicht over de stad en omgeving. De kapel van de priorij van St Germain de Montaigu is sinds 8 december 1872 gewijd aan Notre Dame des Mines.

De kapelletje heeft geen klokketoren, de imposante klok is in de om-muurde tuin van de kapel geplaatst. De tuin met kapel en klok is gratis te bezichtigen, een link met de openingstijden kun je hieronder vinden.

Het beeld is gemaakt van een blok Jurassic kalksteen en is al van ver te zien. Het kapelletje werd in de 11e en 12e eeuw gebouwd door de kanunniken van Augustinus en heette toen Saint Julien des Causses. De apsis (met uitzicht op de stad) is uit die periode. Het kapelkletje werd tijdens de godsdienstoorlogen geruïneerd en werd weer gerestaureerd in 1736. Het kapelletje en hermitage is het resultaat van de restauraties uitgevoerd in 1871. Tijdens de industriële periode van Alès werd de kapel is gewijd aan Notre Dame des Mines.

Link: Notre Dame des mines

De markten in Alès

"Markten in Alès"

Alès kent vele markten, de grootste is op maandag morgen wanneer er rondom de Saint Jean kathedraal en vele straten daaromheen de meest uiteenlopende spullen te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld voor kleding zit je hier goed, van ondergoed tot warme winterjassen en slippers tot bergschoenen. Zo kun je naast kleding ook keuken spullen of planten voor in de tuin op deze markt vinden. De prijzen voor met name de kleding op de maandag markt zijn bijzonder laag. Mocht je je zwemkleding vergeten zijn, hier op de markt van Alès kun je vanaf 5 euro zeker wat vinden. Elke dag is er wel ergens een markt in Alès, daarom beperkt deze site tot de meest interessante vanuit een vakantie perspectief.

Elke morgen (overdekt) van maandag tot en met zaterdag
Slagers, groenteboeren, viswinkels, bakkers, traiteurs, en veel regionale producten pelardons, zoete uien Cevennes, Le Vigan pippin appels, kastanjes, paddestoelen, worst en land, truffels, bruine forel, ...
Waar: Halles de l'Abbaye, place de l'Abbaye
Maandag morgen
Grootste markt, bestaande de meest uiteenlopende spullen zoals kleding, schoenen, jassen, beddengoed, potten en pannen, schoonmaak spullen, opmaak en apotheek etc etc,
Waar: rond de Saint Jean kathedraal, het Stadhuisplein en het Place de l'Abbaye.
Donderdag morgen
Als op maandag maar veel kleiner en slechts een gedeelte van het assortiment.
Waar: rond de Halles de l'Abbaye, place de l'Abbaye
Woensdag avond (20:00-23:00)
Sinds de zomer van 2009 heeft de gemeente een avondmarkt in het hart van de binnenstad in de maanden juli en augustus.
Waar: langs de Boulevard Louis Blanc en het Stadhuisplein.
Restaurant:
Le Riche

Le Riche

Dit is voor romantisch tafelen, uitstekende keuken, perfecte entourage (plafonds muren etc). Kijk als je in Alès bent eens wanneer er weer life muziek is met “goot menu”. Reken ten minste op €50 per couvert (2x zo duur als bv St Maurice). Le Riche is een Hotel Restaurant en vind je tegenover het station in Alès. Het maakt deel uit van een kleine groep gespecialiseerde restaurants in de Gard die de franse keuken hoog in het vaandel hebben.

De Michelin gids die Le Riche bekoond met een groene ster zegt: "Dit mooie gebouw uit het begin van de 20e eeuw met art nouveau-kenmerken is een plaatselijk instituut. In een modern interieur bedenkt chef-kok Sébastien Rath een creatieve, eigentijdse keuken met producten uit de Cevennen, van uien en eekhoorntjesbrood tot kruiden uit de garrigue en het varkensvlees van de Gard."
Link: leRiche

Restaurant:
L'Atelier de Marie

L'Atelier de Marie

Dit goed lopende moderne restaurant maakte vroeger deel uit van een keten “au Bureau” en is medio 2015 door de bediening overgenomen. Het ligt langs de Gardon op de hoogte van het fontein in de Gardon. De kaart en kwaliteit is nagenoeg gelijk gebleven en zeker een bezoekje waard. Het heeft nu binnen een meer lichte en vroeg Amerikaanse uitstraling gekregen. Je zult in de zomer natuurlijk buiten onder een van de vele parasols zitten. Verder vind je op de kaart pizza's, salades (een feest), super hamburgers en vlees gerechten. De desserts en met name ijscoupes zijn overweldigend en moet je een keer geprobeerd hebben.

De lokale bevolking komt hier ook heel regelmatig en begint dat met een van de cocktails waar ze zo bekend om staan. Ook tijdens de middag kun je hier een menu voor ongeveer 16 euro krijgen. Zeker op maandagmorgen als er markt in Alès is, is dit restaurant een aanrader. Dit restaurant is het hele jaar door zowel in de middag als avond open. Binnen is het ook erg leuk aangekleed en laten de vele flatscreens je exotische plaatsen en gebeurtenissen zien. Gezien de hoeveelheid zon speelt het zich natuurlijk voornamelijk buiten op het terras af, in het weekend life muziek en verder redelijk moderne muziek op de achtergrond. Een waternevel zorgt regelmatig voor verkoeling als het weer eens een hele warme dag is. Voor de volledige kaart kun je op de Facebook page van L’Atelier de Marie kijken
Link: L’Atelier de Marie

Restaurant:
le Jardin Cévenol

Le Jardin Cévenol

Le Jardin Cévenol is een super gezellig maar vooral ook erg lekkere saladerie in het centrum van Alés. Het aantal salades en omeletten op de kaart is onuitputtelijk met vis, vlees ommelet of vegetarisch en natuurlijk ook warm of koud.

In 2000 zijn ze verhuis van en klein, uitsluitend binnen tafels, naar een veel grotere gelegenheid met veel plekjes op zowel terras als binnen. In de meeste gidsen kun je dit restaurant dan ook op een van de eerste zo niet eerste plek vinden en dat is echt niet voor niets! Het is altijd vol reserveren een must of anders pas om een uur of 13:00 langskomen om te lunchen.

De bediening is vlot terwijl het meestal afgeladen vol is. Wij eten er met zijn tweeen incl 1/2 liter wijn en een kopje koffie voor onder de €35! Vele lokale bewoners en werkenden eten hier tussen de middag en reserveren een plekje. Zelfs als je hier meerdere dagen achter elkaar neerstrijkt gaat het niet vervelen!
Link: Le Jardin Cévenol

Link: Le Cristal

Restaurant:
Le Cristal

Le Cristal

Als je echt bij een Frans restaurant wilt eten is dit de plek op 19km van het huis. Wees er op tijd bij want ook hier is het altijd een gevecht om de mooie plekjes in de zon. De menukaart staat op 2m hoge schoolborden die bij je tafel worden geschoven. Op deze kaart staan een 3 a 4 “menu/plat du jour” en vele specialiteiten die ze serveren. Wij gaan er altijd wel een keer eten en nemen dan een van de specialiteiten zoals “rouille” wat een stoofschotel van verschillende soorten vis in een rouille saus is waar het zijn naam aan te danken heeft. De foto is begin februari genomen en je ziet dat je desondanks lekker buiten in de zon kunt zitten. Ook dit restaurant kun je natuurlijk prima combineren met de maandagmorgen markt. Eet hier natuurlijk zoals de fransen doen tussen de middag dan heb je voor ongeveer €14 een heerlijke twee gangen menu of voor €12 een hoofdschotel.
Link: Le Cristal