Leuk bergdorpje: Aigueze
> Steden in de Gard > Aigueze 

Aiguèze

Op de rand van de Gard en uitkijkend over de Gorges de Ardeche is het dorpje Aiguèze in 2005 gekozen tot het mooiste dorp van Frankrijk.

Plein voor het kasteel
De geschiedenis gaat heel ver terug want de omgeving van Aiguèze werd al bewoond in de Steentijd. Het is in de Middeleeuwen voorzien van fortificaties en kent een veelbewogen geschiedenis. Kenmerkend zijn de smalle straatjes en de fraaie huizen gebouwd met natuursteen.
Volksdansen tijdens het jaarfeest
Aiguèze is strategisch gelegen ten opzichte van het dal van de Rhône en dat van de Ardèche. Al voor de 12de eeuw liet de graaf van Aiguèze de oorspronkelijk nederzetting versterken door het bouwen van "le tour Sarrazine" (de Saracenen-toren) en een ronde toren. Hoewel de Saracenen nooit zover noordelijk zijn gekomen werd de streek rond Aiguèze in de honderdjarige oorlog regelmatig geteisterd door rondtrekkende bendes van deserteurs en struikrovers. Aiguèze zelf werd ook ingenomen door zo'n bende, waardoor de Franse koning zich in 1384 genoodzaakt zag het dorp volledig met de grond gelijk te maken. Pas in de tweede helft van de 15e eeuw wordt de vesting weer hersteld en bewoonbaar gemaakt. Tegenwoordig spelen de inwoners en bezoekers in het laatste weekend van juni de Middeleeuwen na tijdens het Fête Médiévale. Dat is een echt feest waarbij veel wordt gegeten en gedronken, met allerlei optochten door het dorp en natuurlijk is er ook een "echt" riddertoernooi. De in het begin van de twintigste eeuw gerestaureerde kerk heeft een bijzonder portaal dat sinds 1993 opgenomen is in de lijst van historische monumenten. Aiguèze wordt gekenmerkt door de twee torens die trots van een rotspunt boven de rondgang oprijzen ter getuigenis van de 100 jarige oorlog Echt een bezichtiging waard, zeker in het voor of na seizoen als de straatjes niet overvol zijn. Op warme dagen kun naast genieten het fantastische uitzicht ook via een van de slinger paadjes de meer dan 100 meter afdalen naar de rivier voor een koele duik. In dit schitterende dorpje woonde van 1706 tot 1776 ook Honoré Agreful, desteerder en uitvinder van absint (beter bekend onder de naam pastis). Naast zijn huis, wat gemarkeerd is, is de gerestaureerde kerk met haar prachtige barokmeubilair en mooie gas in lood ramen iets wat je niet mag overslaan als je Aiuèze aandoet.