Cevennen
> De Gard > Cevennen 

Cevennen

De Cevennen is een Nationaal Park gelegen in Zuid Frankrijk, is 90.000 hectare groot en telt 52 gemeenten en slechts zeshonderd inwoners. Het is een middelgebergte met als hoogste top de Mont Lozère (1700 m). Het landschap is erg ruw en ongeschonden.

Om deze prachtige streek te verkennen kun je het beste je wandelschoenen aantrekken. De Cevennen vormen een speciaal stukje Frankrijk, waar het er nog tamelijk primitief aan toe gaat. Aan de rand van de Cevennen zijn er enkele kleinere steden, maar dieper in de Cevennen, is het een godverlaten streek. Alleen enkele gehuchten, eenzame boerderijen en heel veel natuurschoon kom je hier tegen. Dit maakt de Cevennen natuurlijk erg aantrekkelijk voor hikers die houden van rust en stilte. Omdat de streek niet ver van de Middellandse Zee ligt, heeft het een mediterraan klimaat met warme zomers en korte maar koude winters. In de Cevennen vindt men een rijke flora en fauna. In het voorjaar kun je genieten van de prachtige bloemen en de geur van lekkere kruiden opsnuiven. Het hele jaar door vliegen de buizerd, wouw en sperwer door de lucht en met wat geluk kan je er dassen, hermelijnen en everzwijnen aantreffen.

Het nationale park de Cevennen, de vorstelijke Cevenolse natuur, zie de kaart. De status van wereldreservaat van de biosfeer die het park door de Unesco werd toegekend, is een erkenning voor het evenwichtige beheer van het Nationale Park de Cevennen in een zorg voor duurzame ontwikke1ing.

Het park, dat in 1970 ontstond en 90.000 hectaren beslaat, vervult een voorbeeldfunctie. Het enige bewoonde Franse Nationale Park (600 personen in de centrale zone) heeft uitstekend de bescherming van cultureel en architectonisch erfgoed geïntegreerd. De plantenrijkdom profiteert van uiteenlopende hoogten (378 tot 1699 m) en klimaten (zee-, land- en mediterraan klimaat) Van de 2250 bloeiende p1anten, die allemaal beschermd zijn in het park, zijn er 48 uniek in de wereld. De fauna, die over zeer diverse biotopen beschikt, is de afgelopen 20 jaar steeds rijker geworden en omvat nu 2410 soorten. Maar genoeg cijfers. Deze hoge landen, tussen de Mont Lozère en de Mont Aigoual, bestaande uit kalksteenrotsen en dalen, verwachten u om u al hun magie te ontvouwen. Drie goed gedocumenteerde eco-museums staan u ter beschikking. Gebruik onderstaande link voor veel meer info.
Link: Cevennen