Beaucaire, wat is er te doen: attracties & markten
> Steden in de Gard > Beaucaire 

Beaucaire

Beaucaire staat bekend vanwege zijn drukbezochte markt waar elk jaar zeer veel mensen op af komen. Deze markt wordt jaarlijks in juli in de buurt van de arena van Beaucaire gehouden, op het Chama de Foire.

De haven van Beaucaire
het slot vanuit de stad gezien
Deze markt bestaat al zeven eeuwen en werd in 1217 ingesteld. Een andere bezienswaardigheid is het 11de-eeuwse slot, dat na een restauratie in de 13de eeuw door Richelieu werd verwoest. De ruïnes bevatten een driehoekige toren, hofjes en een Romaanse kapel. Bezienswaardig zijn ook de Chapelle St-Louis en het Hôtel de Ville.
Mascotte van de Beaucaire
Attractie type: Museum (6km)
Gallo-Romeinse werkzaamheden

Mas des Tourelles

Deze oude Gallo-Romeinse villa met werkplaatsen en ovens van pottenbakkers die waarschijnlijk van het Augustijner tijdperk dateren, ligt vlakbij Beaucaire.

Tussen de eerste en tweede eeuw, op een oppervlakte van 135 hectare, werden voornamelijk druivenranken en waarschijnlijk ook olijfbomen gecultiveerd. De wijnproductie was dusdanig dat de villa, in haar rustica vertrek, verschillende ovens had om amfora’s te bakken. Dankzij de beroemde Gallische amfora type ‘Gauloise IV’, goed gekend onder de Gallo-Romeinse pottenbakkers van Narbonne, wordt het mogelijk om de wijnproductie van het Languedoc-Roussillon gebied naar de vier hoeken van het Romeinse Rijk te exporteren. In het buitenhuis Mas des Tourelles kan men de oude Romeinse beschaving ‘aanraken’: de reconstructie van een ‘cella vinaria’ (kelder met pers, dolia en amfora’s) in ware grootte en in werking als ook de reconstructie van de wijngaard geven waardevolle aanwijzingen over de Gallo-Romeinse wijnbouw van destijds. Het eethuis en zijn amfora’s evenals de Gallo-Romeinse wijngaard kunnen worden bezocht en de Romeinse wijnen zijn er te proeven. Jaarlijks worden er in september Romeinse wijnoogsten georganiseerd.

Mas des Tourelles is het hele jaar door geopend, echter de openingstijden verschillen per seizoen. – April, mei, juni en 31 oktober: elke dag 10 tot 12 uur en 2 tot 6 uur (gesloten op zaterdagochtend en zondagochtend) – Juli en augustus: 10 tot 12 uur en van 2 tot 7 uur (gesloten op zondag ochtend). – Oktober: 2 tot 6 uur.

Link: Mas des Tourelles

Attractie type: Buiten & Kijken (8km)
Kapel uitgehouwen in de rotsen

Saint Roman Abdij

In de veertiende eeuw is deze grot verder uitegehouwen in een kapel van 100m2 cellen/kamers voor de monniken. Doordat de grotten slechts een smalle toegang hebben is het thermisch goed geïsoleerd en heerst er het hele jaar een constante temperatuur van 14-16°C.

Later zijn in de middeleeuwen de cellen voor diverse toepassingen gebruikt maar meestal als pers en graansilo. St. Roman wordt op een gegeven moment verkocht aan iemand die de gebouwen voltooid en die vanaf het terras verbouwd tot een klein kasteel. Verschillende families in het gebied hebben het kasteel achtereenvolgens bezeten totdat het kasteel van St-Roman uiteindelijk in de eerste helft van de negentiende eeuw wordt ontmanteld.

Lang bleef het kasteel en abdij verwaarloosd totdat de Vereniging voor Geschiedenis en Archeologie uit Beaucaire zich erover ontfermd. Deze vereniging gaat vanaf de jaren 1960 opgravingen op deze locatie. Kennis van deze historische plek is dan ook te danken aan deze liefhebbers. In 1988 wordt de stad Beaucaire eigenaar en in 1991 verkrijgt het kasteel de status van Historisch Monument. Je kunt de Saint Roman Abdij op 15 munuten rijden ten noord westen van Beaucaire vinden. Vanaf de parkeerplaats is het dan nog een kwartiertje wandelen door de garrigue. Voor de meest actuele bezoektijden en kosten kun je het beste op de site kijken

link: Saint Roman Abdij