Uzès, wat is er te doen: attracties markten
> Steden in de Gard > Uzès 

Uzès

Uzès, "Eerste hertogdom van Frankrijk," is geworteld in de geschiedenis. Laat je verleiden door de charme en de authenticiteit van Uzès, genieten van je verblijf om de unieke sfeer die heerst in zijn middeleeuwse straten en geheime tuinen, ontdek de ongelooflijke geschiedenis van het hertogelijk paleis en herenhuizen Renaissance. Ontdek tijdens je wandeling ook de vele schaduwrijke pleinen en de oude fonteinen.

Fontijn op Place au Herbes
Hoofdstraat
Niet voor niets heeft deze stad november 2008 het predicaat van "Stad van Kunst en Geschiedenis" gekregen. In de achttiende eeuw bloeide de Zijdecultuur was Uzès gespecialiseerd in de productie van zijde kousen. Er leefden toen ongeveer 2000 mensen. De activiteiten van de Vincent zijde fabriek begon in de negentiende eeuw af te nemen en werd volledig gestopt in 1936, gedurende de algemene neergang van de textielindustrie in de regio. Uzès is niet alleen vanwege de vele geschiedkundige rijkdommen bekend, vele toeristen zullen naast de leuke straatjes vooral zijn zaterdag markt herinneren die zich uitstrekt over vele pleinen en straten van het stadje (zie ook de speciale info op deze website over de markt in Uzès)

Cathédrale Saint-Théodorit
De woensdag markt

Het centrum is bijzonder goed bewaard gebleven met zijn prachtige woningen en gevels uit de zestiende en achttiende eeuw. De smalle geplaveide autovrije straten leiden terug tot de middeleeuwen. Place aux Herbes, de schaduw van platanen, omringd door arcaden huizen met in het midden van die staat een grote fontein, is het toneel van een populaire wekelijkse markt, die de geuren van kruiden de Provence en de Languedoc combineert.

Op het plein "Albert de eerste van België", vroeger gebruikt voor de tarwe markt, staat een sierlijke fontein voor de kapucijner kapel. Deze kapel is gebouwd in 1635 op de plek van een Romeinse tempel die gewijd was aan Augustus. Tot 1789 is de kapel gebruikt tbv de graven van de hertogen van Uzès. Nu wordt de kapel gebruikt als VVV.

Er zijn nog drie feodale torens (het waren er meer in de Middeleeuwen) een vertegenwoordigd nog steeds het Bermonde Hertogdom. De toren van de bisschop, de King's Tower, is prachtig onderhouden. Deze toren van de bisschop wordt bekroond door een de klok en de bel.

Het Kasteel van Uzès: Dit is een architectonisch composiet opmerkelijk voor zijn verscheidenheid van stijlen en tijdperken van de bouw. U komt binnen via de binnenplaats een veranda met fronton geflankeerd door twee granieten zuilen. Vanuit de poort zien we een Lodewijk XIII zelf, omringd door granieten zuilen met daarboven een balustrade. De gebouwen worden in het zuiden gedomineerd door een machtige middeleeuwse toren uit de elfde eeuw. U heeft toegang tot het terras via met een wenteltrap van 135 treden tot 40 meter boven de omgeving. Vanaf hier kunt U genieten van een prachtig panorama over de stad geeft. De binnenkant van het kasteel heeft vele ingerichte kamers en collecties die open zijn voor het publiek. De appartementen zijn ingericht met veel portretten van de familie. De Grand Salon Bleu Louis XV is versiert met pleisterwerk uit die periode en in de vier hoeken open haarden in Carrara marmer.

Het meest symbolische monument van de stad, na het hertogdom en het kasteel van de hertogen van Uzès is de toren van 42 meter hoog die dateert uit de twaalfde eeuw. Het bovenste deel ervan werd herbouwd na de godsdienstoorlogen. Deze ronde toren is uniek in zijn soort in Frankrijk.

De kathedraal van St. Theodore. Tijdens de godsdienst oorlogen werd ook deze kerk geplunderd. In de midden van de zeventiende eeuw werd hij weer herbouwd. Binnen vallen de smeedijzeren galerijen die langs het eerste niveau op als ook de uitzonderlijke orgel luiken versierd met Lodewijk XIV. De hoogte van de bogen van het schip is 18 meter. De buitenkant fineer is een beetje zwaar in de late negentiende eeuw. Naar het zuiden, op de kleine esplanade beplant met kastanjebomen, in aanvulling op het prachtige panorama van de omliggende kreupelhout, de aanwezigheid van de beroemde huisje Racine gewelfd. Aangrenzend aan de kathedraal, een groot gebouw, staat het voormalige bisschop's huis, nu in gebruik als Stedelijk Museum "Georges-Borias".

De kerk van St. Stefanus, is gebouwd 1763-1775 op de plaats van een oude kerk die verwoest is tijdens de godsdienst oorlogen. De enige overblijfselen van het oude gebouw is een vierkante toren met daarin een halfronde stempel die als klok heeft. De algemene stijl is laat-barok (of jezuïet). Het heeft een Grieks kruis met een mooie gebogen gevel. De binnenkant is licht en heeft een sierlijke koepel. Deze kerk was gesloten tot juni 2011 voor restauratie.

Attractie type: Binnen & Kijken (0km)
Cathedraal Saint Theodor

Cathédrale Saint Théodorit

Saint-Théodorit Cathedral dateert uit het einde van de 11e eeuw. Tot de Franse Revolutie was het de zetel van het voormalige bisdom van Uzès. Oorspronkelijk gebouwd in een romaanse stijl, werd de kathedraal Saint-Théodorit herbouwd in de late twaalfde eeuw na de kruistocht tegen de Albigenzen, en vervolgens in de tweede helft van de zestiende eeuw. Aan het begin van de zeventiende eeuw, tijdens de godsdienst oorlogen, werd hij vernietigd. Herbouwd in het midden van de 17e eeuw, werd het in de 19e eeuw gefineerd met een neoromaanse façade. De Fenestrelle-toren, die tweeënveertig meter hoog is, heeft tijdens de restauratie wel zijn Romaanse stijl behouden. Sterk gerestaureerd, doet het denken aan de Lombardische stijl van de Lombardische campaniles. Vanwege zijn klokkentoren en Fenestrelle toren heeft het de status van historisch monument.

Link: Cathédrale Saint Théodorit

Attractie type: Buiten Doen (5km)
Kinder waterparadijs

La Bouscarasse

Waterpark voor kinderen tot 10 jaar. Glijbanen, watervallen water banen te kust en te keur. Het park ligt op de weg van Uzès naar Alès op 8km van Uzès. Naast alle waterattracties is er ook animatie en muziek.

Je kunt dit park vinden onder "La Bouscarasse" op deze Google Maps kaart

Link: La Bouscarasse

Attractie type: Buiten & Kijken & Doen (15km)
Musea en pootjebaden

Pont du Gard

De Pont du Gard, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt 14 km ten zuid-oosten van Uzes. De Pont du Gard, die als je in de Gard bent, zeker moet bezoeken, is meer dan een dag tripje waard. Naast dit spectaculaire aquaduct kun je "La Grande Expo" bezoeken wat naast museum in een film en animatie de bouw van het aquaduct laat zien. 5-12 jarigen kunnen in het "L'espace Ludo" hier lerend spelen. Er zijn meerdere thema's dus voor een ieder is er zeker wat te vinden. In zomermaanden wordt er in de avond een lichtshow geprojecteerd op de brug die zeker ook de moeite waard is om eens te beleven. Omdat er zoveel in en om de Pont du Gard is te beleven is een uitgebrijdere beschijving in een voledige agina op deze site opgenomen met daarbij enkele tips hoe je een dagje Pont du Gard goed zou kunnen invullen. O ja en natuurlijk kun je altijd ook even rusten aan de oevers van de Gardon en pootje baden of zwemmen.

Link:Pont-du-Gard

Attractie type: Binnen & Doen (5km)
Snoepgoed museum

Musée du Bonbon

Dit snoep museum (gesponserd door Haribo) verteld de geschiedenis van het snoep. Niet alleen kijken maar ook doen zoals ook het raden/ruiken van geuren of het maken van je eigen snoep. Geschikt voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

Je kunt het vinden in de plaats "Pont des Charettes" 5km vanuit Uzès in de richting van Remoulins.
Geopend van 1/7 tot 30/9 tussen 10:00 en 19:00.
Link: Muse de Bonbon
Attractie type: Binnen & Kijken: (3km)
Speelgoed museum

Musée 1900

Een doolhof van 1200m², waar je zaal na zaal en thema na thema, een geweldige reis door de tijd maakt (vervoersmiddelen en Speelgoed treinen!). Geopend van 1/3 tot 31/10 elke dag van 10:00-12:00 en van 14:00-19:00.
Het is te vinden in Arpaillarges op de weg van Uzès naar Moussac (5 km van Uzès)

link: Musée 1900"

Markten
De markten van Uzès

"Markten in Uzès"

Als je het over de Gard hebt en bezienswaardigheden die je beleeft moet hebben, dan hoort de zaterdagmorgen markt van Uzès daar zeker met stip bij. Deze zeer zeer grote zaterdagochtend markt, het gehele centrum de straten en pleinen eromheen zijn veranderd in een levendige maar bovenal gezellige marktplaats, is een een trefpunt voor velen.

De grote keur van levensmiddelen, locale producten, zeep, handambachten, bloemen en planten is maar een kleine greep uit het aanbod. Op verschillende plaatsen tref je muzikanten die verschillende genres te berde brengen. Ga niet te laat naar de zaterdag markt toe want de hele omgeving loopt uit en dan is er geen parkeerplaats meer te vinden.

Mocht je oesters fan zijn dan moet je zeker even op het terras van het cafe op de hoek gaan zitten en een flesje witte wijn bestellen. De visboer komt ook op het terras serveren en voor een een tietal euro's heb je dozijn verse oesters.

Woensdagochtend Boerenmarkt van 7.30 tot 13:00.
Waar: place aux herbes.
Zaterdagochtend van 7:30 tot 13:00.
Waar: place aux herbes, boulevards en straten van d'Uzès.
Restaurant: Italiaans
Restaurant Le Zanelli

La Zanelli

In Uzes zijn heel veel restaurants waaronder ook Italiaanse restaurants. Wij hebben er een aantal geprobeerd en zijn erg te spreken over Le Zanelli waar je, (zie photo) ook in november in de middag buiten op het terras kan eten!). Prima eten, erg gezellig en goede prijs kwaliteit voor Uzes. Zowel tussen de middag als in de avond. Wel reserveren want het meestal vol. Kijk ook op internet waar dit restaurant wordt aangeprezen.
Link: Sarrasin