Bijzonderheden van Alès
Huisindegard.nl Bijzonderheden van Alès

Alès:

Alès is de tweede stad van het departement "Gard" en de hoofdstad van de Cevennen, ligt aan de voet van het bergmassief in een bocht van de Gardon.
De heuvel van de Ermitage, met de resten van een Gallo-Romeinse vesting, biedt een fraai uitzicht op de omgeving. Niet ver daar vandaan herinnert het mijnmuseum aan de 24.000 mijnwerkers (in 1948) van Alès, dat sinds de 19de eeuw één van de belangrijkste steenkoolgebieden van Frankrijk was. In tegenstelling tot de zijde industrie is het mijnwerkers verleden nog zeer aanwezig in de geesten van de bevolking.
huisindegard
Louis Pasteur heeft vergeefs getracht de in de voorgaande eeuw welvarende zijde-industrie te redden van de peperspikkel ziekte die de zijderupsen doodde. De mijnbouw, gesteund door de spoorweg, schonk de stad echter een nieuw tijdperk en de beroemde mijnbouwschool. Dicht bij het oude stadscentrum, vond naar verluidt in de herberg van de Coq Hardi in 1629 de ondertekening plaats van de Vrede van Alès door Richelieu. Dit verdrag voor de vrijheid van godsdienst was een belangrijk moment voor deze protestantse stad. De nabij gelegen kathedraal Saint-Jean, die Romeinse, gotische en neoklassieke elementen verenigt, is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. In het centrum bieden fonteinen, voetgangerstraatjes en terrassen de nodige verfrissing.
Stacks Image 558
In de zomer vinden er voorstellingen en concerten plaats in het openluchttheater bij het fort van Vauban. Rond Hemelvaartsdag viert de stad elke jaar de 'feria', swingend op het ritme van de bodega's en de stierengevechten. Het centrum van de stad trekt dan 300.000 bezoekers. In de winter is het de beurt aan het festival 'Itinérances', het ontmoetingspunt voor filmliefhebbers.

Ales wordt ook wel de poort van de Cevennen genoemd. De stad heeft zich in de laatste 10 jaar steeds meer op het toerisme ingesteld naast de industrie die van de genoemde mijnwerkers periode dateert. Geschiedkundig heeft de stad vele significante gebeurtenissen.
De stad probeert bezoekers te trekken niet alleen door de stad fraai aan te kleden maar ook door haar rijkdommen van deze oude stad, van het Fort Vauban tot de kathedraal Saint-Jean via de botanische tuin naar de Tour Vieille in een vijftal stadswandelingen te tonen.
Stacks Image 531
Naast deze wandelingen zijn er de musea en andere attracties die hieronder genoemd zijn.

In de afgelopen jaren (2010 en 2011) heeft Ales in de stad brede en lange zandstranden aangelegd langs de Gardon (zie Youtube film hieronder) met watersport mogelijkheden en natuurlijk is ook de horeca hier ruimschoots vertegenwoordigd.
Youtube film over het strand:
grand mine-temoin grand-1
De Mijnen museum van Alès ligt in de heuvel van Montaud, waar vanaf 1230 de Benedictijner monniken al steenkool wonnen. Voor het bezoek moet je ten minste een 1,5 uur uittrekken om zowel de film en het bezoek aan de mijn te kunnen doen. (de temperatuur inde mijn is rond de 15 graden dus denk aan passende kleding in de zomer)
De mijngangen en de plaatsen waar steenkool werd gewonnen geven duidelijk de verschillende oplossingen weer die men in de diverse perioden heeft gebruikt voor de vier grote problemen die zich in alle tijden opdrongen bij het ondergrondse mijnwerk: het stutten, de winning, het transport en de veiligheid.
link: mine temoin
youtube film (frans) die een globale indruk geeft wat je er kan vinden.
chateau_de_portes_illustrationchateau-de-portes-1_small
Kasteel uit de 17e eeuw. Het Château de Portes vormt een echte toegangspoort tot de Cevennen, aan de voet van de Mont Lozère. Het in de 11e eeuw gebouwde en als historisch monument geklasseerde kasteel bewaakt de oude zogenaamde Régordane weg die in de Middeleeuwen de pelgrims van Saint-Gilles en de Kruisvaarders naar het Heilige Land voerde. Bezoek is vrij of vindt plaats in de vorm van een rondleiding (ongeveer 1 uur, zonder toeslag). Tijdens het toeristische seizoen vinden er activiteiten plaats als animaties voor het jeugdige publiek, schatzoeken, theatrale bezoeken, exposities ...
Te vinden 20km in de laats Portes ten noord oosten van Alès op de D906. Geopend van 1/7 tot 30/9 van 10:00-13:00 en van 15:00-19:00
Link: kasteel de Portes
tlt02_1280x800 visu4 visu3
De "Cocalière", is een van Frankrijks mooiste grotten. Bezoek met commentaar van een ervaren gids via een zeer toegankelijk parcours (duur: ongeveer een uur) welke je leidt door een schitterende grot, waar stalactieten, stalagmieten, schijfvormen en excentrische druipstenen weerspiegeld worden in kleine meertjes (gours) met slingers van calciet.
De grotten zijn van1/3 tot 31/8 geopent. Te vinden op de weg van St Ambroix naar St Paul le Jeune.
Link: Grotten


entree-du-museemaitrise-du-feurhinoceros-et-loup
Het Prehistorama laat de geschiedenis van de mens zien

De Préhistorama toont levendig gereconstrueerde scènes, gebaseerd op wetenschappelijke ontdekkingen, met personages en dieren gemaakt in ware grootte.
De tour begint met de evolutie van het leven door de grote geologische tijdperken, dit gedeelte bestaat uit een verzameling van fossielen die uitgeleend zijn door de heer Bruno Guy, voorzitter van de Vrienden van Préhistorama.
Prehistorie is het centrale deel van het museum. Het begint met de verschijning van de mens ongeveer 6 miljoen jaar geleden en eindigd met de uitvinding van het schrift in het derde millennium voor Christus. Het toont in detail de evolutie van de mens van de Australopithecus (en de beroemde Lucy) naar de moderne mens, met reconstructies uitgevoerd met een wetenschappelijke nauwkeurigheid (Gerasimov-methode). U kunt ook de de verbetering van het leven van onze voorouders zien als gevolg van verschillende uitvindingen.
Veel is gewijd aan fauna en flora van de laatste ijstijd (die duurde 80000 tot 10000 jaar geleden) met reconstructies van de mammoet, wolharige neushoorn, holenbeer en andere monsters.
Reken op een bezoek van een uur

De zeventig etalages van het museum bestaat momenteel uit:
- Een verzameling van 500 fossielen.
- 36 diorama's scènes (mensen en dieren op ware grootte gereconstrueerd en geplaatst in de landschappen die passen bij de plaats van hun herkomst).
- 35 menselijke reconstructies.
- 42 dieren reconstructies.
- Een verzameling van afgietsels van menselijke schedels en beenderen.
- Een etnografische collectie met hedendaagse voorwerpen uit een tribale productie onveranderd sinds het Paleolithicum tijden.
- Twintig aardewerk gereconstrueerd volgens de technieken van het Neolithicum.
- Een kleine tentoonstelling over de anatomie van de moderne mens.

Adres:
Le Préhistorama
La Croix de Fauvie 30340 ROUSSON
Tél. : 04.66.85.86.96 Fax : 04.66.85.86.93
link : Préhistorama

Openingstijden:
Van februari tot mei: open van 14u tot 18u
Van juni tot augustus: dagelijks geopend van 10u tot 19u zonder onderbreking.
Van september tot november: open van 14u tot 18u

Rondleidingen voor groepen op afspraak.
Gesloten december en januari.

Museum:
Dit museum is het werk van een gerenommeerde Finse Science: de heer Eirik Granqvist. Zijn vaardigheden variëren van taxidermie tot beeldhouwkunst door paleontologie (studie van oude botten). Hij schiep de Préhistorama in 1986 in de buurt van Vallon Pont d'Arc, vervolgens is het verplaatst naar Rousson in 1996. De naam Préhistorama werd bedacht door E. Granqvist en is samengesteld uit de wee woorden Prehistorie en diorama. Diorama's zijn etalages, bedacht de musea van de natuurwetenschappen, waarin opgezette dieren zijn opgezet in hun omgeving.

320_0460 213_0461
Dit is voor romantisch tafelen, uitstekende keuken, perfecte entourage (plafonds muren etc). Kijk als je in Alès bent eens wanneer er weer life muziek is met “goot menu”. Reken op €30 per couvert (2x zo duur als bv St Maurice). Riche is een Hotel Restaurant en vind je tegenover het station in Alès. Het maakt deel uit van een kleine groep gespecialiseerde restaurants in de Gard die de franse keuken hoog in het vaandel hebben.
Link: leRiche
Alès kent vele markten, de grootste is op maandag morgen wanneer er rondom de Saint Jean kathedraal en vele straten daaromheen de meest uiteenlopende spullen te verkrijgen zijn. bijvoorbeeld voor kleding zit je hier goed, van ondergoed tot warme winterjassen en slippers tot bergschoenen. Zo kun je naast kleding ook keuken spullen of planten voor in de tuin o deze markt vinden. De prijzen voor met name de kleding op de maandag markt zijn bijzonder laag.
Mocht je je zwemkleding vergeten zijn, hier op de markt van Alès kun je vanaf 5 euro zeker wat vinden.
Elke dag is er wel ergens een markt in Alès, daarom beperkt deze site tot de meest interessante vanuit een vakantie perspectief.
huisindegard
huisindegard
Elke morgen (overdekt) van maandag tot en met zaterdag
Slagers, groenteboeren, viswinkels, bakkers, traiteurs, en veel regionale producten pelardons, zoete uien Cevennes, Le Vigan pippin appels, kastanjes, paddestoelen, worst en land, truffels, bruine forel, ... Waar: Halles de l'Abbaye, place de l'Abbaye
Maandag morgen
Grootste markt, bestaande de meest uiteenlopende spullen zoals kleding, schoenen, jassen, beddengoed, potten en pannen, schoonmaak spullen, opmaak en apotheek etc etc,
Waar: rond de Saint Jean kathedraal, het Stadhuisplein en het Place de l'Abbaye.
Donderdag morgen
Als op maandag maar veel kleiner en slechts een gedeelte van het assortiment.
Waar: rond de Halles de l'Abbaye, place de l'Abbaye
Woensdag avond (20:00-23:00)
Sinds de zomer van 2009 heeft de gemeente een avondmarkt in het hart van de binnenstad in de maanden juli en augustus,
Waar: langs de Boulevard Louis Blanc en het Stadhuisplein.
ini5perf1perf2
Om 10 minuten van het huis of 20 vanaf Ales is een perfecte plek voor paragliding. Naast opleiding kunnen er ook duo sprongen uitgevoerd worden.
Link: paragliding
U kunt alle golf mogelijkheden in de Gard vinden onder "golfen in de Gard"

Een 6 holes baan, 19 par

op 5 minuten afstand van Vézénobres of 15 minuten van Alès
Zie internet site voor kosten en aanmelding.

U vind een overzicht van alle Golf banen in de Gard hier

Link naar deze golfbaan: Ribaute les Tavernes
Stacks Image 368
Stacks Image 369
Voor degene die het leuk vinden om in bomen te klimmen, afdalingen te maken langs een 300m lange kabelbaan etc is dit een van de mogelijkheden in de Cévennes.

Voor kinderen en volwassenen. De mogelijke parcours voor volwassenen staan onderaan.

Plezier gegarandeerd!

Het park is geopend: Mei (8,9,10,11,12,13)
tot 30 Juni op woensdag en zaterdag

Je kunt dit park vinden onder "Le Grand Bois" op deze Google map kaart

Link naar de website van het park: Le Grand Bois
adres: Le chastanet et la Cruyese - 30160 Robiac Rochessadoule
telefoon: 04 66 30 88 83 - 06 99 57 12 94
Stacks Image 81
Stacks Image 91
Stacks Image 87
Stacks Image 89
Voor degene die het leuk vinden om in bomen te klimmen, afdalingen te maken langs lange kabelbanen etc is dit een van de mogelijkheden in de Cévennes.

Forest Parc is gelegen in een 3 hectaren bos welke helemaal voor dit doel geprepareerd is.
Het heeft 10 parcoursen in de bomen en is geschikt boor kinderen vanaf 3 jaar.
In totaal zijn er meer dan 110 verschillende dingen te doen.

Het park is geopend:
1 April tot 31 Oktober op Woensdag, Zaterdag, Zondag en officiële feestdagen.
July en Augustus elke dag van 9 tot 19:00 (laatste start om 17:00)

Je kunt dit park vinden onder "Forest Parc" op deze Google map kaart

Link naar de website van het park: Forest Parc
adres: Forest Parc chemin Puech Majou 30140 BAGARD
telefoon: 04 66 25 89 77
Stacks Image 98
Stacks Image 96