• Ales de tweede stad van de Gard
 • De dagelijkse overdekte markt van Ales

Alès:

  Algemeen
  Alès is de tweede stad van het departement "Gard" en de hoofdstad van de Cevennen, ligt aan de voet van het bergmassief in een bocht van de Gardon.
  De heuvel van de Ermitage, met de resten van een Gallo-Romeinse vesting, biedt een fraai uitzicht op de omgeving. Niet ver daar vandaan herinnert het mijnmuseum aan de 24.000 mijnwerkers (in 1948) van Alès, dat sinds de 19de eeuw één van de belangrijkste steenkoolgebieden van Frankrijk was. In tegenstelling tot de zijde industrie is het mijnwerkers verleden nog zeer aanwezig in de geesten van de bevolking.
  Louis Pasteur heeft vergeefs getracht de in de voorgaande eeuw welvarende zijde-industrie te redden van de peperspikkel ziekte die de zijderupsen doodde. De mijnbouw, gesteund door de spoorweg, schonk de stad echter een nieuw tijdperk en de beroemde mijnbouwschool. Dicht bij het oude stadscentrum, vond naar verluidt in de herberg van de Coq Hardi in 1629 de ondertekening plaats van de Vrede van Alès door Richelieu. Dit verdrag voor de vrijheid van godsdienst was een belangrijk moment voor deze protestantse stad. De nabij gelegen kathedraal Saint-Jean, die Romeinse, gotische en neoklassieke elementen verenigt, is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. In het centrum bieden fonteinen, voetgangerstraatjes en terrassen de nodige verfrissing.
  Ales
  Ales
  Naast deze wandelingen zijn er de musea en andere attracties die hieronder genoemd zijn.

  In de afgelopen jaren (2010 en 2011) heeft Ales in de stad brede en lange zandstranden aangelegd langs de Gardon (zie Youtube film hieronder) met watersport mogelijkheden en natuurlijk is ook de horeca hier ruimschoots vertegenwoordigd.
  In de zomer vinden er voorstellingen en concerten plaats in het openluchttheater bij het fort van Vauban. Rond Hemelvaartsdag viert de stad elke jaar de 'feria', swingend op het ritme van de bodega's en de stierengevechten. Het centrum van de stad trekt dan 300.000 bezoekers. In de winter is het de beurt aan het festival 'Itinérances', het ontmoetingspunt voor filmliefhebbers.

  Ales wordt ook wel de poort van de Cevennen genoemd. De stad heeft zich in de laatste 10 jaar steeds meer op het toerisme ingesteld naast de industrie die van de genoemde mijnwerkers periode dateert. Geschiedkundig heeft de stad vele significante gebeurtenissen.
  De stad probeert bezoekers te trekken niet alleen door de stad fraai aan te kleden maar ook door haar rijkdommen van deze oude stad, van het Fort Vauban tot de kathedraal Saint-Jean via de botanische tuin naar de Tour Vieille in een vijftal stadswandelingen te tonen.
  Ales
  Attracties
   Klimbos le grand bois
   Stacks Image 2
   Stacks Image 6
   Voor degene die het leuk vinden om in bomen te klimmen, afdalingen te maken langs een 300m lange kabelbaan etc is dit een van de mogelijkheden in de Cévennes.

   Voor kinderen en volwassenen. De mogelijke parcours voor volwassenen staan onderaan.

   Plezier gegarandeerd!

   Het park is geopend: Mei (8,9,10,11,12,13)
   tot 30 Juni op woensdag en zaterdag

   Je kunt dit park vinden onder "Le Grand Bois" op deze Google map kaart

   Link naar de website van het park: Le Grand Bois
   adres: Le chastanet et la Cruyese - 30160 Robiac Rochessadoule
   telefoon: 04 66 30 88 83 - 06 99 57 12 94
   Stacks Image 1486_12
   Kolenmijn
   Stacks Image 21
   Stacks Image 15
   Stacks Image 17
   De Mijnen museum van Alès ligt in de heuvel van Montaud, waar vanaf 1230 de Benedictijner monniken al steenkool wonnen. Dit museum wordt gerestaureerd en naar verwachting in juli 2020 weer geopend.
   Voor het bezoek moet je ten minste een 1,5 uur uittrekken om zowel de film en het bezoek aan de mijn te kunnen doen. (de temperatuur in de mijn is rond de 15 graden dus denk aan passende kleding in de zomer)
   De mijngangen en de plaatsen waar steenkool werd gewonnen geven duidelijk de verschillende oplossingen weer die men in de diverse perioden heeft gebruikt voor de vier grote problemen die zich in alle tijden opdrongen bij het ondergrondse mijnwerk: het stutten, de winning, het transport en de veiligheid.

   link: mine temoin


   youtube film (frans) die een globale indruk geeft wat je er kan vinden.
   Prehistorama
   entree-du-musee
   maitrise-du-feu
   rhinoceros-et-loup
   Het Prehistorama laat de geschiedenis van de mens zien

   De Préhistorama toont levendig gereconstrueerde scènes, gebaseerd op wetenschappelijke ontdekkingen, met personages en dieren gemaakt in ware grootte. De tour begint met de evolutie van het leven door de grote geologische tijdperken, dit gedeelte bestaat uit een verzameling van fossielen die uitgeleend zijn door de heer Bruno Guy, voorzitter van de Vrienden van Préhistorama.

   Prehistorie is het centrale deel van het museum. Het begint met de verschijning van de mens ongeveer 6 miljoen jaar geleden en eindigd met de uitvinding van het schrift in het derde millennium voor Christus. Het toont in detail de evolutie van de mens van de Australopithecus (en de beroemde Lucy) naar de moderne mens, met reconstructies uitgevoerd met een wetenschappelijke nauwkeurigheid (Gerasimov-methode). U kunt ook de de verbetering van het leven van onze voorouders zien als gevolg van verschillende uitvindingen.
   Veel is gewijd aan fauna en flora van de laatste ijstijd (die duurde 80000 tot 10000 jaar geleden) met reconstructies van de mammoet, wolharige neushoorn, holenbeer en andere monsters.
   Reken op een bezoek van een uur

   De zeventig etalages van het museum bestaat momenteel uit:
   • Een verzameling van 500 fossielen.
   • 36 diorama's scènes (mensen en dieren op ware grootte gereconstrueerd en geplaatst in de landschappen die passen bij de plaats van hun herkomst).
   • 35 menselijke reconstructies.
   • 42 dieren reconstructies.
   • Een verzameling van afgietsels van menselijke schedels en beenderen.
   • Een etnografische collectie met hedendaagse voorwerpen uit een tribale productie onveranderd sinds het Paleolithicum tijden.
   • Twintig aardewerk gereconstrueerd volgens de technieken van het Neolithicum.
   • Een kleine tentoonstelling over de anatomie van de moderne mens.

   Adres:
   Le Préhistorama
   La Croix de Fauvie 30340 ROUSSON
   Tél. : 04.66.85.86.96 Fax : 04.66.85.86.93
   link : Préhistorama

   Openingstijden:
   Van februari tot mei: open van 14u tot 18u
   Van juni tot augustus: dagelijks geopend van 10u tot 19u zonder onderbreking.
   Van september tot november: open van 14u tot 18u

   Rondleidingen voor groepen op afspraak.
   Gesloten december en januari.

   Museum:
   Dit museum is het werk van een gerenommeerde Finse Science: de heer Eirik Granqvist. Zijn vaardigheden variëren van taxidermie tot beeldhouwkunst door paleontologie (studie van oude botten). Hij schiep de Préhistorama in 1986 in de buurt van Vallon Pont d'Arc, vervolgens is het verplaatst naar Rousson in 1996. De naam Préhistorama werd bedacht door E. Granqvist en is samengesteld uit de wee woorden Prehistorie en diorama. Diorama's zijn etalages, bedacht de musea van de natuurwetenschappen, waarin opgezette dieren zijn opgezet in hun omgeving.
  Markten
  Alès kent vele markten, de grootste is op maandag morgen wanneer er rondom de Saint Jean kathedraal en vele straten daaromheen de meest uiteenlopende spullen te verkrijgen zijn. bijvoorbeeld voor kleding zit je hier goed, van ondergoed tot warme winterjassen en slippers tot bergschoenen. Zo kun je naast kleding ook keuken spullen of planten voor in de tuin o deze markt vinden. De prijzen voor met name de kleding op de maandag markt zijn bijzonder laag.
  Mocht je je zwemkleding vergeten zijn, hier op de markt van Alès kun je vanaf 5 euro zeker wat vinden.
  Elke dag is er wel ergens een markt in Alès, daarom beperkt deze site tot de meest interessante vanuit een vakantie perspectief.
  huisindegard
  huisindegard
  Elke morgen (overdekt) van maandag tot en met zaterdag
  Slagers, groenteboeren, viswinkels, bakkers, traiteurs, en veel regionale producten pelardons, zoete uien Cevennes, Le Vigan pippin appels, kastanjes, paddestoelen, worst en land, truffels, bruine forel, ... Waar: Halles de l'Abbaye, place de l'Abbaye
  Maandag morgen
  Grootste markt, bestaande de meest uiteenlopende spullen zoals kleding, schoenen, jassen, beddengoed, potten en pannen, schoonmaak spullen, opmaak en apotheek etc etc,
  Waar: rond de Saint Jean kathedraal, het Stadhuisplein en het Place de l'Abbaye.
  Donderdag morgen
  Als op maandag maar veel kleiner en slechts een gedeelte van het assortiment.
  Waar: rond de Halles de l'Abbaye, place de l'Abbaye
  Woensdag avond (20:00-23:00)
  Sinds de zomer van 2009 heeft de gemeente een avondmarkt in het hart van de binnenstad in de maanden juli en augustus,
  Waar: langs de Boulevard Louis Blanc en het Stadhuisplein.
  Restaurants
   Le Riche
   huisindegard
   huisindegard
   Dit is voor romantisch tafelen, uitstekende keuken, perfecte entourage (plafonds muren etc). Kijk als je in Alès bent eens wanneer er weer life muziek is met “goot menu”. Reken op €40 per couvert (2x zo duur als bv St Maurice). Riche is een Hotel Restaurant en vind je tegenover het station in Alès.
   Het maakt deel uit van een kleine groep gespecialiseerde restaurants in de Gard die de franse keuken hoog in het vaandel hebben.
   Link: leRiche
   L'Atelier de Marie
   huisindegard
   huisindegard

   Dit goed lopende moderne restaurant maakte vroeger deel uit van een keten “au Bureau” en is medio 2015 door de bediening overgenomen. Het ligt langs de Gardon op de hoogte van het fontein in de Gardon. De kaart en kwaliteit is nagenoeg gelijk gebleven en zeker een bezoekje waard. Het heeft binnen een lichte en beetje vroeg Amerikaanse uitstraling gekregen. Je zult in de zomer natuurlijk buiten onder een van de vele parasols zitten. Verder vind je op de kaart pizza's, salades (een feest), super hamburgers en vlees gerechten. De desserts en met name ijscoupes zijn overweldigend en moet je een keer geprobeerd hebben.
   De lokale bevolking komt hier ook heel regelmatig en begint dat met een van de cocktails waar ze zo bekend om staan. Ook tijdens de middag kun je hier (weliswaar 2 gangen (naar keuze vooraf en hoofd of hoofd en dessert)) een heerlijke maaltijd voor ongeveer 14 euro krijgen. Zeker op maandagmorgen als er markt in Alès is, is dit een aanrader (wel even reserveren!). Dit restaurant is het hele jaar door zowel in de middag als avond open.
   Binnen is het ook erg leuk aangekleed en laten de vele flatscreens je exotische plaatsen en gebeurtenissen zien. Gezien de hoeveelheid zon speelt het zich natuurlijk voornamelijk buiten op het terras af, in het weekend life muziek en verder redelijk moderne muziek op de achtergrond. Een waternevel zorgt regelmatig voor verkoeling als het weer eens een hele warme dag is. De prijs ligt een wat hoger als die in de omgeving maar je zit er leuk, de cocktails, pizza's en het ijs en de cappuccino zullen nog lang in je geheugen blijven. Pizza's even boven de €10, hamburgers rond €16 en vleesgerechten rond €21. Voor de volledige kaart kun je op de Facebook page van L’Atelier de Marie kijken
   link: L’Atelier de Marie
   Jardin Cévenol
   huisindegard
   Le Jardin Cévenol is een super gezellig maar vooral ook erg lekkere saladerie in het centrum van Alés. Het aantal salades en omeletten op de kaart is onuitputtelijk met vis, vlees ommelet of vegetarisch en natuurlijk ook warm of koud .
   Hoewel er op de eerste etage ook een paar tafels zijn bevinden de meeste tafels (zie foto hierboven zich op de begaande grond. Er is geen terras. De bediening is vlot terwijl het meestal afgeladen vol is. Vele lokale bewoners en werkenden eten hier tussen de middag en reserveren een plekje.
   Zelfs als je hier meerdere dagen achter elkaar neerstrijkt gaat het niet vervelen!
   huisindegard
   huisindegard