huisindegard.nl uzes markt
huisindegard.nl uzes markt
huisindegard.nl uzes markt
huisindegard.nl uzes markt

Uzès:

Ajax Loader Gif

huisindegard Uzes
huisindegard Uzes
Uzès, "Eerste hertogdom van Frankrijk," is geworteld in de geschiedenis. Laat je verleiden door de charme en de authenticiteit van Uzès, genieten van je verblijf om de unieke sfeer die heerst in zijn middeleeuwse straten en geheime tuinen, ontdek de ongelooflijke geschiedenis van het hertogelijk paleis en herenhuizen Renaissance. Ontdek tijdens je wandeling ook de vele schaduwrijke pleinen en de oude fonteinen.
Niet voor niets heeft deze stad november 2008 het predicaat van "Stad van Kunst en Geschiedenis" gekregen.
In de achttiende eeuw bloeide de Zijdecultuur was Uzès gespecialiseerd in de productie van zijde kousen. Er leefden toen ongeveer 2000 mensen. De activiteiten van de Vincent zijde fabriek begon in de negentiende eeuw af te nemen en werd volledig gestopt in 1936, gedurende de algemene neergang van de textielindustrie in de regio.

Uzès is niet alleen vanwege de vele geschiedkundige rijkdommen bekend, vele toeristen zullen naast de leuke straatjes vooral zijn zaterdag markt herinneren die zich uitstrekt over vele pleinen en straten van het stadje (zie ook de speciale info op deze website over de markt in Uzès)
huisindegard Uzes
huisindegard Uzes
Het centrum is bijzonder goed bewaard gebleven met zijn prachtige woningen en gevels uit de zestiende en achttiende eeuw. De smalle geplaveide autovrije straten leiden terug tot de middeleeuwen. Place aux Herbes, de schaduw van platanen, omringd door arcaden huizen met in het midden van die staat een grote fontein, is het toneel van een populaire wekelijkse markt, die de geuren van kruiden de Provence en de Languedoc combineert.

Op het plein "Albert de eerste van België", vroeger gebruikt voor de tarwe markt, staat een sierlijke fontein voor de kapucijner kapel. Deze kapel is gebouwd in 1635 op de plek van een Romeinse tempel die gewijd was aan Augustus. Tot 1789 is de kapel gebruikt tbv de graven van de hertogen van Uzès. Nu wordt de kapel gebruikt als VVV.

Er zijn nog drie feodale torens (het waren er meer in de Middeleeuwen) een vertegenwoordigd nog steeds het Bermonde Hertogdom. De toren van de bisschop, de King's Tower, is prachtig onderhouden. Deze toren van de bisschop wordt bekroond door een de klok en de bel.

Het Kasteel van Uzès:
Dit is een architectonisch composiet opmerkelijk voor zijn verscheidenheid van stijlen en tijdperken van de bouw. U komt binnen via de binnenplaats een veranda met fronton geflankeerd door twee granieten zuilen. Vanuit de poort zien we een Lodewijk XIII zelf, omringd door granieten zuilen met daarboven een balustrade. De gebouwen worden in het zuiden gedomineerd door een machtige middeleeuwse toren uit de elfde eeuw. U heeft toegang tot het terras via met een wenteltrap van 135 treden tot 40 meter boven de omgeving. Vanaf hier kunt U genieten van een prachtig panorama over de stad geeft .
De binnenkant van het kasteel heeft vele ingerichte kamers en collecties die open zijn voor het publiek. De appartementen zijn ingericht met veel portretten van de familie. De Grand Salon Bleu Louis XV is versiert met pleisterwerk uit die periode en in de vier hoeken open haarden in Carrara marmer.

Het meest symbolische monument van de stad, na het hertogdom en het kasteel van de hertogen van Uzès is de toren van 42 meter hoog die dateert uit de twaalfde eeuw. Het bovenste deel ervan werd herbouwd na de godsdienstoorlogen. Deze ronde toren is uniek in zijn soort in Frankrijk.

De kathedraal van St. Theodore.
Tijdens de godsdienst oorlogen werd ook deze kerk geplunderd. In de midden van de zeventiende eeuw werd hij weer herbouwd. Binnen vallen de smeedijzeren galerijen die langs het eerste niveau op als ook de uitzonderlijke orgel luiken versierd met Lodewijk XIV. De hoogte van de bogen van het schip is 18 meter. De buitenkant fineer is een beetje zwaar in de late negentiende eeuw. Naar het zuiden, op de kleine esplanade beplant met kastanjebomen, in aanvulling op het prachtige panorama van de omliggende kreupelhout, de aanwezigheid van de beroemde huisje Racine gewelfd.
Aangrenzend aan de kathedraal, een groot gebouw, staat het voormalige bisschop's huis, nu in gebruik als Stedelijk Museum "Georges-Borias".

De kerk van St. Stefanus, is gebouwd 1763-1775 op de plaats van een oude kerk die verwoest is tijdens de godsdienst oorlogen. De enige overblijfselen van het oude gebouw is een vierkante toren met daarin een halfronde stempel die als klok heeft. De algemene stijl is laat-barok (of jezuïet). Het heeft een Grieks kruis met een mooie gebogen gevel. De binnenkant is licht en heeft een sierlijke koepel. Deze kerk was gesloten tot juni 2011 voor restauratie.

Ajax Loader Gif

Stacks Image 368
Stacks Image 369
Waterpark voor kinderen tot 10 jaar. Glijbanen, watervallen water banen te kust en te keur. Het park ligt op de weg van Uzès naar Alès op 8km van Uzès of het huis. Naast alle waterattracties is er ook animatie en muziek.

Je kunt dit park vinden onder "La Bouscarasse" op deze Google map kaart

Link naar de website van het park: La Bouscarasse
In Saint Quentin (4 km ten noorden van Uzès) ligt le Musee de la Céramiqe Méditerranéenne. Je kunt hier niet alleen een keur van de in deze streek gemaakte ceramische voorwerpen vinden, er zijn ook mogelijkheden voor kinderen om zelf iets te proberen.
Link: Pottenbak muzeum
De Pont du Gard kun je 4 km ten westen van Remoulins vinden.
De Pont du Gard is zeker een langer bezoek waard, je kunt er het beste een dag tripje maken door "La Grande Expo" te bezoeken (museum, film en animatie over het ontwerp en de bouw van het aquaduct en de brug).
5-12 jarigen kunnen hier lerend spelen in het "L'espace Ludo". Er zijn meerdere thema's dus voor een ieder is er zeker wat te vinden.
Bekijken van een film "Le vaisseau du Gardon" welke een mix is tussen documentaire en fictie over de bouw (ook voor kinderen geschikt doordat in deze documentaire twee personen een "rol" spelen.
Openlucht impressie "Mémoires de Garrigues" over de historie van het middellandse zee landschappen. Via de wandelroutes zul je geschiedenis ontdekken van o.a het graan, de wijn, olijfbomen, de eikenbossen, truffel jagers .....
Natuurlijk kun je altijd even rusten aan de oevers van de Gardon en pootjebaden of zwemmen.

Een aanrader is om op een warme dag pas aan het eind van de dag (na 7 geen parkeergeld) neer te strijken met een picknickmand. Nog even lekker zwemmen, een dam bouwen en dan na het eten nog getrakteerd worden op een lichtshow. Elke avond wordt, door middel van schijnwerpers, de brug in steeds wisselende kleuren gezet. Het laat zich het best omschrijven door een vuurwerk van licht met de brug als decor.

De overtreffende trap van dit kleurenspel vind elk jaar op 4 dagen in juni plaats wanneer de Pont du Gard het decor is van een theater waarbij de gehele brug "gebruikt" wordt en waar de artiesten voorzien van verlichte kleding d.m.v. touwen en katrollen voor een spektakel zorgen waarbij de brug steeds een wisselend decor is. Deze (betaalde) avond wordt afgesloten door een vuurwerkshow waar menig 14 Juli feest nog wat van kan leren.

Geschiedenis: Omdat de Nemausus-bron van Nîmes niet toereikend was om de hele stad van water te voorzien, bouwden de Romeinen rond het jaar 20 v.Chr. een 50 km lange waterleiding. Waarschijnlijk werd de waterleiding in opdracht van Agrippa, de schoonzoon van Augustus, aangelegd. De waterleiding liep van de Eurebron nabij Uzès in de Cévennes via een kolossaal aquaduct door zeer steile bergrotsen over het Garddal. De brugconstructie is een van de beroemdste voorbeelden van de Romeinse technische bouwkunst. Toch was het aquaduct niet het enige technische meesterstukje van de waterleiding. Op bepaalde plaatsen liep de leiding door 400 m lange tunnels en over zes brugconstructies. Het hoogteverschil tussen het begin- en eindpunt van de leiding bedraagt slechts 17 m, zodat er sprake is van een zorgvuldig genivelleerd verval tussen de 17 cm en 56 cm per km. Tot de Pont du Gard is het verval groter, zodat het aquaduct niet nog langer en hoger gebouwd hoefde worden. De constructie heeft de tand destijds doorstaan, doordat de leiding lang in gebruik bleef ondanks de kalkafzetting in de watergeul en een gebrekkig onderhoud. Pas in de 9e eeuw stroomde hier geen water meer. Vanaf de Middeleeuwen werd een straat boven de onderste rij bogen aangelegd. Voor de doorgang werden de pijlers van de tweede rij bogen opengemaakt. In de eerste helft van de 19e eeuw werd de waterleiding uitvoerig gerestaureerd en heel nauwkeurig opgemeten. Afmetingen Deze zijn enorm met een hoogte van bijna 49 m en een lengte van 275 m loopt de leiding over de Gard. Daarvoor moesten drie rijen bogen op elkaar gebouwd worden. De bovenste rij bestond uit talloze kleine bogen. De breedte van de op elkaar geplaatste bruggen loopt terug van 6,36 m naar 3,06 m voor de bovenste rij waarin de waterleiding loopt. De grootste spanwijdte bevindt zich bij de onderste boog direct boven de loop van de rivier en bedraagt 24,5 m. Geen enkel middeleeuws gewelf overspant een dergelijke breedte! De onderste bogen zijn gemaakt van reusachtige blokken steen, die zonder specie alleen door het eigen gewicht blijven staan. In de tweede zone zijn de blokken steen kleiner, maar ze worden na elke vier lagen weer door reusachtige rechthoekige blokken gestabiliseerd. Opmerkelijk zijn de vooruitstekende stukken aan het begin van de bogen. hierop werden de steigers voor het optrekken van de welfconstructies geplaatst. Later werden de kraagstenen opnieuw bij de reparatiewerkzaamheden gebruikt. De watergeul was vroeger 1,2 m breed en bijna 2 m hoog; kalkafzetting heeft de diameter echter aanzienlijk verkleind. Nîmes ontving langs deze waterleiding elke dag zo'n 20.000 M3 water.

Link: Pont du Gard

Snoep Muzeum

huisindegard
Stacks Image 467
Dit museum (gesponserd door Haribo) verteld de geschiedenis van het snoep. Niet alleen kijken maar ook doen zoals ook raden/ruiken van geuren.
Geschikt tot kinderen tot 6 of 8 jaar.

Je kunt het vinden in de plaats "Pont des Charettes" 5km vanuit Uzès in de richting van Remoulins. Geopend van 1/7 tot 30/9 tussen 10:00 en 19:00.
Link naar Musée du bonbon
Stacks Image 331
Als je het over de Gard hebt en bezienswaardigheden die je beleeft moet hebben, dan hoort de zaterdagmorgen markt van Uzès daar zeker met stip bij.
Deze zaterdagochtend zeer zeer grote markt, het gehele centrum de straten en pleinen eromheen zijn veranderd in een levendige maar bovenal gezellige marktplaats, een een trefpunt voor velen.
huisindegard Markt van Uzes
huisindegard Markt van Uzes
De grote keur van levensmiddelen, locale producten, zeep, handambachten bloemen en planten is maar een kleine greep uit het aanbod.
Op verschillende plaatsen tref je muzikanten die verschillende genres te berde brengen.
Ga niet te laat naar de zaterdag markt toe want de hele omgeving loopt uit en dan is er geen parkeerplaats meer te vinden.
Mocht je oesters fan zijn dan moet je zeker even op het terras van het cafe op de hoek gaan zitten en een flesje witte wijn bestellen de visboer komt ook op het terras serveren en voor een 6 euro heb je dozijn verse oesters.


De markten van Uzès:
Woensdagochtend van 7.30 tot 13u:
Boerenmarkt
Waar: place aux herbes.
Zaterdagochtend van 7:30 tot 13:00
markt met kruiden,
Waar: a place aux herbes, boulevards en straten van d'Uzès.
huisindegard Markt van Uzes
huisindegard Markt van Uzes
huisindegard Markt van Uzes
U kunt alle golf mogelijkheden in de Gard vinden onder "golfen in de Gard"

lavandeparcours
9 holes, 36 par.
Zie internet site voor kosten en aanmelding
Ten zuid westen van Uzès binnen 20 minuten bereikbaar
link: Uzès